Program som ska upptäcka fusk är ineffektiva

1:56 min

Fusk och plagiering blir allt vanligare på svenska högskolor, och högskolorna litar allt mer till datorprogram för att upptäcka fusket. Men oberoende tester visar att de här mjukvarorna hittar långt ifrån allt fusk. Debora Weber Wulf är plagiatforskare i Berlin i Tyskland och hon tycker att svenska högskolor litar för mycket på datorprogram för att avslöja plagiat.

– De tror för mycket på programmet. Universiteten säger att de har så stora program, och att de borde hitta allt fuskande, men det stämmer inte.

Debora Weber Wulf är plagiatforskare på Hochschule für Technik und Wirtschaft i Berlin och har i flera år testat en rad olika så kallade plagiatmjukvaror, alltså program som genom att jämföra med olika databaser och internet försöker ta reda på när text i till exempel ett studentarbete har skrivits av från andra källor.

I dag använder nästan alla svenska högskolor sådan här mjukvara. Men Debora Weber Wulfs tester visar att programmen är sämre än mänskliga granskare. I 2010 års test sammanfattar hon att de på sin höjd kan användas när en lärare redan har misstankar, och att till och med då kan en vanlig google-sökning vara effektivare. Men i dag används de på många högskolor för att rutinmässigt leta igenom samtliga studenters arbeten och inte minst för att skrämma studenter att inte fuska.

– Jag var på uppropet på Lunds universitet, och de säger till studenterna att "fuska inte, för vi har program som kan hitta det!"

Debora Weber Wulf ingår också i en nätcommunity som i detalj granskar tyska avhandlingar. Bland annat fick de Tysklands försvarsminister Karl Theodor zu Guttenberg att avgå efter att ha hittat stulna textavsnitt på hela 94 procent av sidorna i hans avhandling. Men när de testade att köra den genom plagiatprogrammen, så upptäcktes ibland så lite som fem procent:

Det svenska programmet Urkund, som nästan alla svenska högskolor använder, hittade bara cirka 30 procent av alla plagiat i försvarsministerns avhandling. Och i det stora testet från 2010 så klarade Urkund bara av att hitta 66 procent av allt fusk.

Peter Witasp som är produktchef på Urkund säger till Vetenskapsradion att programmet bara ska ses som ett hjälpmedel för lärarna, och att även om programmet inte hittar allt, så hittar det i regel en mycket stor del av allt fusk.

Urkund säger till Vetenskapsradion att programmet enbart är tänkt som ett hjälpmedel. Och Susanne Kristensson, chefsjurist på Lunds universitet, hävdar att Urkund bara är ett av de verktyg som används i plagiatjakten.

– Urkund är absolut inte det enda sättet som vi jobbar med plagiat. För det första så kontrolleras ju en uppsats alltid av en lärare också, man rättar ju uppsatsen. Och upptäcker man där att det det finns någon misstanke om plagiat och att den ändå har gått igenom Urkund så tittar man på andra ställen också. Så jag skulle vilja säga att Urkund är ett smidigt sätt att gå igenom alla uppsatser för att se om det finns någon indikation på plagiat. Men det är inte på något sätt det uteslutande sättet som vi jobbar med.