hudiksvall

Glada Hudikteatern ändrar sig

1:11 min

Glada Hudikteatern ändrar sig nu när det gäller ersättningen till skådespelarna och sångarna i ensemblen. I Uppdrag Granskning tidigare i veckan kom det fram att de funktionsnedsatta i ensemblen - trots stor omsättning och sponsorer som står i kö - bara får 920 kronor per föreställning och inget för repetitioner eller traktamente.

Igår eftermiddag fick Lars Åström, förhandlingschef på Teaterförbundet, samtal från teaterns ledare Pär Johansson.

- Han ville ha uppgifter om vad vi tycker att dom ska betala helt enkelt, säger han. Men det som är speciellt med teatern i Hudiksvall är ju att den är så framgångsrik. Det är ju som en professionell och framgångsrik teater och andra aktörer i verksamheten har ju rimliga ersättningar och löner. Och det är ju det man kan reagerna mot, säger Lars Åström.

Lars Åström säger att Teaterförbundet arbetar mot alla slags lönedumpningar genom de kollektivavtal de träffar, men just Glada Hudik har facket inte haft kontakt med.

- Nej det hade vi inte.

Vems fel är det?

– Ja, det är ju vår sak att bevaka, visst är det det. Sen har vi ju en motpart, Svensk Scenkonst, och deras medlemmar har vi avtalsrelation med. De andra är det upp till oss att bevaka, det finns ju flera teatrar som står utanför arbetsgivarorganisationerna. Och det är ju upp till oss att bevaka och det har vi missat uppenbarligen, säger Lars Åström.

Viveca Bladh
viveca.bladh@sr.se