Juholtkritiker: "Min uppfattning står fast"

1:40 min

I går satte Socialdemokraternas verkställande utskott punkt för en vecka av spekulationer kring Håkan Juholt – partiledaren stannar på sin post. Frågan är hur motståndarna kommer att hantera sin besvikelse.

Göran Dahlström, kommunalråd i Katrineholm är en av dem som ville byta ut Juholt.

– Min uppfattning som jag hade i veckan, den står fast. Jag vet ju att det är väldigt, väldigt svårt för de socialdemokratiska gräsrötterna nu att möta människor på arbetsplatser, på gator och torg.

– Men nu har VU sagt sitt och det får vi förhålla oss till, jag och alla andra socialdemokrater. Och nu är det det som gäller, säger han.

Göran Dahlström är ganska ensam och att ställa upp för en intervju efter verkställande utskottets enhälliga beslut om att ge Håkan Juholt fortsatt förtroende och stöd. När Ekot ringer till andra socialdemokrater, som öppet krävt Juholts avgång, är det telefonsvarare som tagit över.

 Johanna Graf, oppositionsråd i Solna, skrev debattartiklar där hon efterlyste en partiordförande med andra ledaregenskaper än Juholts. Nu anser hon att hon har viktigare saker att göra än att ställa upp på intervjuer och hänvisar till sin blogg. Där skriver hon bland annat:

"Många frågar sig om partiet kan överleva den process som man är inne i. Jag undrar om partiet förtjänar överlevnad. Det är inget snack om att de politiska ståndpunkterna behövs. Men behöver de politiska ståndpunkterna det här partiet?"

Efter en kaotisk veckas vandrande mellan riksdagshus och partihögkvarter är det alltså tänkt att Håkan Juholt ska ut i landet och träffa gräsrötter för att reparera sitt skadade förtroende. Det är inget som direkt imponerar på Göran Dahlström i Katrineholm.

– Det är fullständig självklart att det gäller att möta människor. Och det gäller inte bara när det är kris, det måste man alltid göra, säger han.

Är han välkommen till Katrineholm?

– Absolut. Det finns mycket att bevisa i Katrineholm, säger Göran Dahlström.