S inleder arbetet med att återställa förtroendet

2:00 min

Dagen efter beskedet att Håkan Juholt sitter kvar som partiledare uttrycker många socialdemokrater en lättnad över att nu få besked vad som gäller.

– Det är det absolut bästa att få ett besked, så att vi kan gå vidare nu och jobba med politiken, för det är ändå det vi vill göra, säger Pia Nilsson, riksdagsledmaot från Västmanland, som även sitter i socialdemokraternas partistyrelse.

Pia Nilsson beskriver den senaste tiden som ett vakuum, som att befinna sig i ett ett ingenmansland, där politiken har varit underordnad precis allt annat, och då är det bra att partiets verkställande utskott fattat ett beslut, säger hon.

Och så här resonerar många andra som Ekot talat med under dagen.

– Det känns ganska bra, för nu har vi åtminstone ett utgångsläge, säger Anna Johansson som är distriktsordförande i Göteborg.

Gräsrötterna börjar nu arbetet med att återställa förtroende för både partiet och dess ledare. I Göteborg var Anna Johansson ute i Brunnsparken och träffade medborgarna.

– Vi mötte en del besvikelse, en del undringar och diskussioner, men också ganska mycket kommentarer om att vi ska stå på oss, inte vika ned oss. Det var ganska blandat, säger Anna Johansson, partidistriktets ordförande i Göteborg.

– Det var inte alls så hätskt som jag nog hade befarat när vi gick ut. Jag hade nog förväntat mig att få en och annan utskällning, men så blev det inte, säger hon.

Alla tycks eniga om att Juholt har ett digert arbete framför sig med att återupprätta det förtroende som raserats den senaste veckan. Liksom partiledningen anser även andra S-politiker att Juholt måste omge sig med fler och kunnigare medarbetare.

Ett av besluten i socialdemokraternas verkställande utskott i går var att stärka organisationen runt Håkan Juholt.

Förre statsministern Ingvar Carlsson kommer att fungera som rådgivare för Håkan Juholt och hjälpa honom att sätta samman en bättre fungerande organisation i riksdagen än tidigare, där man tar bättre vara på erfarna socialdemokraters kunskaper.

Detta välkomnas av bland andra Pia Nilsson, S-riksdagsledamot från Västmanland.

– Det som behövs, det är personer som har varit med och styrt Sverige tidigare. Socialdemokrater som har suttit i regeringsställning, som vet vad det innebär. Som bär på enormt mycket erfarenheter och kunskaper.

– Det är något vi behöver få in nu, runt vår partiledning. Det är jätteviktigt, säger Pia Nilsson.

Varför behövs de personerna?

– För att vi ska kunna framstå som regeringsdugliga för väljarna inför valet om tre år. Det tror jag kan vara rätt avgörande.

Kan du ge exempel?

– Det måste bli mer av rådgivarkaraktär förstås och jag ser att Lena Hjelm-Wallén är en fantastisk person med oerhört mycket erfarenhet, säger Pia Nilsson.

Tycker du att Håkan Juholt för lite har knutit personer med regeringserfarenhet nära sig?

– Helt uppenbart behövs det fler personer med regeringserfarenhet. Det visar det som har hänt den senaste veckan inte minst, säger Pia Nilsson.

Riksdagsmannen Sven-Erik Österberg som sitter i verkställande utskottet och har regeringserfarenhet, påpekar att den chans som Håkan Juholt fick i går innebär mycket och hårt arbete.

– I den här nystarten som han ändå får en möjlighet att göra efter fredagens beslut så ingår också ett tydligt uppdrag att han också måste se på vilket sätt det kan bli stabilare runt omkring honom, säger Sven-Erik Österberg.