Wall Street-protesterna sprids över världen

3:00 min

Över hela världen pågick i dag demonstrationer under parollen Occupy Together. Inspirationen kommer från de amerikanska Wall Street-protesterna mot ett girigt och pengafokuserat samhälle. I Rom skadades 70 personer i våldsamma protester.

Vid centrum för rörelsen, vid Zucotti park i närheten av Wall Street äts det just nu frukost och optimismen gror bland aktivisterna. Under gårdagen skulle polisen ha kört bort demonstranterna men planerna blev inställda, något som bland folket här tolkas som att de blivit en kraft att räkna med.

På andra platser i USA, till exempel i Denver i delstaten Colorado rensade polisen den plats där demonstranterna uppehållit sig.

Trots att protesterna inte är så stora till antalet har de redan haft en stor inverkan på samhällsklimatet i USA och ledande politiker vet inte riktigt hur de ska handskas med rörelsen, rapporterar Ekots utrikeskorrespondent Sten Sjöström, från New York.

I Berlin ekade slagorden mellan husen på paradgatan Unter den Linden när mer än 5 000 demonstranter tågade från Alexanderplatz via Riksdagshuset och slutligen fram till förbundskanslerns kansli.

– Jag är här för att jag är så otroligt missnöjd med situationen i världen, de rika som skapat systemet blir bara rikare, sa Aglaja, en av deltagarna till Ekots Daniel Alling.

– Det är inte banker, utan människor och vår värld som ska räddas, sa Jens, en annan av deltagarna.

Samtidigt pågick demonstrationer i flera andra tyska städer, i Frankfurt rapporteras cirka 5 000 personer demonstrera framför Europeiska centralbanken.

I London samlades ett tusental demonstranter några hundra meter från det lilla torget där London-börsen ligger. Polisen har spärrat av torget och släpper inte in demonstranterna.

– De har tagit mängder av våra pengar och fortsätter bara som om inget hade hänt, säger Julian från Milton Keynes till Ekots utrikeskorrespondent Patrik Holmström.

– Vi måste få dem att förstå att det inte är acceptabelt.

I Rom i Italien skadades 70 personer, varav tre allvarligt, i sammandrabbningar i samband med protesteraktionen Occupy together. Uppretade demonstranter tände eld på en av försvarsdepartementets sidobyggnader. Även bilar stacks i brand och hundratals omhändertogs av polis under demonstrationen. 

Även i Sverige har det demonstrerats i dag. Bland annat på Sergels Torg i Stockholm och Gustav Adolfs torg i Malmö.

– Företag har i princip ingen moral, säger Alexander Ingster Hofgren, en av demonstranterna på Sergels Torg i Stockholm till Ekot.

– Det är ju det vi får lära oss i skolan också. Att det är okej att styra ett företag och tjäna så mycket pengar som möjligt och inte se till de människor och det samhälle man påverkar. Det tycker jag är fel.

Enligt Mats Karsbrink, en av arrangörerna, har cirka 1 200 personer i Sverige anmält sig till protesten.

Protestvågen inleddes i fredags kväll svensk tid i Nya Zeeland och Australien, aktioner är utlysta i fler än 70 länder och 700 städer.

Ekot