Tidningskrönikan: Om att Juholt stannar

2:44 min

Dagens tidningskrönika handlar om gårdagens besked att Håkan Juholt stannar kvar om socialdemokraternas partiledare.

Folkbladet i Östergötland, oberoende socialdemokratisk, skriver att det kommer att bli svårt för Juholt att komma igen. Om han på lång sikt ska kunna vända utvecklingen måste han och partiledningen tänka igenom vad det var som hände, väja för enkelt tal om drev och trams om politiska konspirationer och på allvar försöka förstå varför bostadsbidrag till högavlönade socialdemokrater väcker sådan upprördhet och besvikelse.

Helsingborgs Dagblad, oavhängig, påpekar att det finns ett allmänintresse, både i var gränsen går mellan privatekonomi och politiska uppdrag, och vilka regler som gäller för medborgare och politiker.

Det är också viktigt att det finns en stark politisk opposition, som kritiserar och granskar makten. På så sätt är vi alla inblandade i socialdemokraternas kris skriver Helsingborgs Dagblad.

Dagens Nyheter, oberoende liberal, skriver att Håkan Juholts dilemma är att han skaffat sig en rad ovänner inom ett nu sargat parti. På lite mer än ett halvår har han gjort fler snedsteg än de flesta politiker hinner på en hel karriär. Och det är fortfarande lång tid kvar till nästa val.

Tidningen frågar sig om impulsmänniskan Juholt kommer att kunna avhålla sig från fler felsteg?

Länstidningen i Östersund, oberoende socialdemokratisk, skriver att Juholts förtroende är svårt sargat, men att partiet ändå inte är uträknat inför nästa val.

För vad vill vi ha för slags politiker frågar sig tidningen? Jo, makthavare som är som folk är mest.

Visst, de flesta tjänar inte 140 000 kronor i månaden och har inte samma förmåner som riksdagsledamöter. Men vanliga människor begår misstag. Och tillåts reparera sina misstag skriver Länstidningen i Östersund.

Västerbottens Folkblad, socialdemokratisk, skriver att det nu krävs att alla inom socialdemokratin sätter partiets väl framför personliga framryckningar.

Tidningen riktar samtidigt kritik mot Aftonbladet som anklagade Juholt för fusk mot regler som nu visat sig inte finnas. Enligt Västerbottens Folkblad är Aftonbladets klavertramp graverande.

Aftonbladet, oberoende socialdemokratisk, skriver i sin ledare att det finns mycket att diskutera angående mediedrev. Men att Sveriges största parti inte kan vara oförmöget att hantera kriser.

Enligt Aftonbladet är det lika konstruktivt för en politiker att klaga på medierna som för en sjöman att klaga på havet.

Tidningen tycker att grundproblemet är Juholts slarv, inte med ersättningar och kvitton, utan med politiken.