Juholtkrisen påverkade opinionen i senaste Sifo

1:05 min

Under förra veckans kaos kring partiledaren Håkan Juholt, tappade Socialdemokraterna 8 procentenheter av sitt väljarstöd. Det visar siffror från Sifo som presenteras i Svenska Dagbladet i dag.

Före Juholtaffären, var partiets opinionssiffror på väg uppåt och närmade sig 35 procent men det vändes i ett svep när stormen runt Håkan Juholt blåste upp.

Nu har Socialdemokraterna knappt 27 procent av väljarna bakom sig.

– I början av mätperioden, när vi hade möjlighet att prata om våra socialdemokratiska ideer, då verkar det som att det var en uppgång för vårat parti. Det tycker jag är glädjande, säger Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna.

– Däremot så är det ju väldigt tydligt att diskussionerna kring Håkan Juholts bidrag för lägenheter och annat har mycket negativt påverkat våra opinionssiffror.

Varje månad gör Sifo en väljarbarometer på uppdrag av Svenska Dagbladet. Intervjuerna görs under två veckor. Den här gången föll det sig så att ungefär hälften av de 2 000 intervjuerna genomfördes veckan innan avslöjandet kom om Håkan Juholts hyresinbetalningar. Den andra hälften intervjuades under den vecka då krisen kulminerade.

Skillnaden i opinionsstödet mellan veckorna är mycket stort. Första veckan ökade Socialdemokraterna till närmare 35 procent i väljarstöd, för att sedan rasa till knappt 27 procent inom loppet av en vecka.

Att tappet gick så snabbt innebär inte att det kommer att gå lika snabbt att bygga upp det på nytt, anser Carin Jämtin.

– Det tar längre tid att återvinna förtroende än att tappa förtroende. Så är det.

Enligt Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar är ett så stort ras exceptionellt.

– Det är väldigt ovanligt på så kort tid, när Socialdemokraterna föreslog två karensdagar på 90-talet såg vi ett tapp på 5 procent på en vecka.

Ni har delat upp er mätning i två delar, hur påverkar det tillförlitligheten?

– Det blir en viss ökning av felmarginalen men tar man hänsyn till den så ser man att någonting har hänt.

Under samma vecka som stödet för Socialdemokraterna rasade så steg stödet för Moderaterna, enligt mätningen.

Moderaterna ökade från drygt 28 till nästan 33 procent.

Sammantagna effekten av Sifo:s mätning under hela perioden innebär att det är dött lopp mellan de båda blocken, Socialdemokraterna och Moderaterna ligger kvar på ungefär samma siffror som tidigare.

Centerpartiet som fick ny partiledare i slutet av september märker inte av någon påtaglig Annie Lööf-effekt och Kristdemokraterna som jagas av låga opinionssiffror lyfter inte heller. Förändringarna för alla partier ligger inom den statistiska felmarginalen.