Internationellt intresse för rättegången i Etiopien

1:59 min

Rättegången mot de två svenska journalisterna som åtalats i Etiopien kommer att följas med internationellt intresse. På tisdag är det meningen att förhandlingarna ska starta mot terroranklagade Johan Persson och Martin Schibbye.

Representanter från bland annat EU kommer att vara med, säger Jens Odlander, Sveriges ambassadör i Addis Abeba, där Ekot är på plats.

– Jag tycker att EU har varit med och stöttat i bakgrunden här, och på tisdag kommer det att dyka upp företrädare för institutionerna och för ett antal medlemsländer och det har diskuterats inom EU i Bryssel, säger Jens Odlander.

Också representanter för USA och Kanada planerar att vara med under förhandlingarna. Sveriges ambassadör vid Europarådet kommer också.

Samtidigt som svenskarna sitter fängslade har det skett en våg av gripanden av oppositionella i Etiopien den senaste tiden. Människorättsorganisationer och västliga regeringar är bekymrade över de mänskliga rättigheterna.

Jens Odlander håller en pressträff i sitt residens i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Ett 15-tal svenska journalister har rest hit som fått visum, men etiopiska tullen beslagtog TV4:s och Sveriges televisions kameror på flygplatsen.

I residensträdgården visar Jens Odlander en liten sköldpadda som rör sig långsamt innanför ett staket. Det finns farhågor hos flera om att också rättegången ska hålla en långsam takt, och ta upp till ett år. Men Jens Odlander har hört att rättegången kan gå snabbare än väntat redan från inledningen.

– På senare tid har jag fått en del signaler om att man kör en snabbare process här, det beror bland annat på hur advokaten reagerar på det, vad de tycker, säger Odlander.

Han vill inte kommentera kritiken mot hur den tysta diplomatin fungerat, men säger att de anställda på ambassaden lägger ned mycket jobb.

– Vi skämtar och säger att vi har ett dagjobb - det är en ganska belastad ambassad normalt sett - och ett nattjobb, så jag skulle säga att jag lägger ner en heltid på det här, och jag har minst en medarbetare till som gör det.

Ambassadpersonalen är beredd om rättegången skulle sätta igång redan imorgon. Men enligt Sveriges ambassadör tyder uppgifter från försvarsadvokaterna och en etiopisk minister på att det blir av på tisdag.