Arctic Sea kan ha fraktat material för kemiska vapen

1:11 min

Fraktfartyget Arctic Sea som kapades på Östersjön för två år sedan kan ha fraktat stulet ryskt material för kemiska vapen eller kärnteknologi. Det hävdar två finska krissäkerhetsexperter som har granskat kapningen.

Det var i juli 2009 som fraktfartyget Arctic Sea kapades utanför Öland, på väg från Jakobstad i Finland till Algeriet, enligt officiella uppgifter med timmer i lasten.

Men enligt tidningen Helsingin Sanomat så lanserar de två finska krissäkerhetsexperterna Pekka Visuri och Timo Hellenberg i en ny bok teorin att fartyget lastades om på svenskt territorialvatten.

Den nya lasten skulle ha varit antingen kemisk, biologisk, radiologisk eller kärnteknisk, råmaterial för framställning av kemiska vapen, med destinationen Mellanöstern.

Forskarna förundras över att finska myndigheter inte informerades om kapningen genast, och att varken EU eller Nato ingrep mot det kapade fartyget. De tror att en överenskommelse slöts med den ryska statsledningen om att tysta ner fallet och drar slutsatsen att lasten var stulen från ryska staten.

Den ryska flottan grep kaparna söder om Kap Verde efter knappt en månad och sex män dömdes i våras till långa fängelsestraff i Ryssland för kapningen.

Boken med de nya teorierna runt kapningen publiceras i Finland i veckan.