Hollande segrare i franskt primärval

1:55 min

I Frankrike valdes på söndagen presidentkandidat för det stora oppositionspartiet, socialistpartiet. Det blir Francois Hollande, den tidigare partiledaren, som förväntas vinna presidentvalet i vår åt vänstern.

– Väljarna har gett mig över 55 procent av rösterna och därmed gett mig det breda starka stöd som jag kämpat för, sa Francois Hollande på söndagskvällen.

Han sa vidare att han har förberett sig på detta i åratal, och tackade alla som röstat på honom. Hollande beskrev vidare socialisternas primärval som en stor seger för demokratin. Över två miljoner fransmän deltog i valet.

Den tidigare partiledaren slog alltså ut den nuvarande Martine Aubry, som endast fick ungefär 43 % av rösterna. Det innebär att det blir Francois Hollande som möter Nicolas Sarkozy i vår, om inte högerkanten bestämmer sig för någon annan kansdiadat.

Enligt opinionsmätningarna går Hollande segrande ur den duellen, men det återstår många månader tills dess och Sarkozy är en överlevnadskonstnär.

Socialisten Hollande har aldrig varit minister eller i regerande position, däremot en mycket närstående medarbetare till premiärminister Lionel Jospin för ett årtionde sedan.

Hollande är mer av en centerorienterad socialist med en kompromissvillig personlighet, skämtsam och jovialisk.

Den första att gratulera honom i kväll var hans tidigare hustru Ségolène Royal, som var socialisternas kandidat förra gången 2007. Hon förlorade och vet vilken tuff kamp, som nu väntar Francois Hollande.