Vad händer efter Saab?

Hoppet inte ute om Saab försvinner

1:34 min

Ett halvår utan bilproduktion på Saab i Trollhättan märks allt tydligare. Hoppet är inte ute men fler funderar över en framtid utan Saab.

– Alla är depp antar jag, säger Sofia Andersson som P4 Väst träffar på Kungsgatan i Trollhättan där krisen på Saab är lite av ett mörkt moln som hänger över staden.

Och på kommunen märker man allt tydligare att av ovissheten och dess konsekvenser.

– Befintliga företag är ju försiktigare i dag när det gäller investeringar och satsningar, det märks tydligt, säger Per Löwenlid, som är näringslivschef på Trollhättans Stad.

– Och vi märker också på nyföretagandet som minskat tyvärr, fortsätter han, och för det tredje när det gäller etableringar så finns ju intresset för Trollhättan fortfarande, vi har flera etableringar som väntar och det är det som är problemet att det är ett vänteläge.

Skulle det värsta hända så är kommunen beredd att ta till en rad olika insatser och räknar också med hjälp från staten.

Men Per Löwenlid ser också att det traggliga arbetet med att göra Trollhättan mindre beroende av fordonsindustrin får resultat och nu är det bara 27 procent av arbetstillfällena inom fordonsindustrin mot 42 procent för tio år sedan.

– Vi är bättre rustade i dag, vi har fler ben att stå på, säger Per Löwenlid.

Men Skulle Saab försvinna från Trollhättan så skulle ju det ändå följa en svår omställning för många och hoppet är ju långt ifrån ute.

– Vi börjar varje dag här på kommunen med att säga ”Saab lever” och det är ju de facto så att Saab lever och vi hoppas Saab fortsätter leva, säger näringslivschefen på Trollhättans Stad Per Löwenlid.