Fredspristagare kan söka stöd hos krigsherre

1:35 min

I Liberia står det nu klart att det blir en andra omgång i presidentvalet. Utan en klar vinnare i det första valet riskerar årets fredspristagare Ellen Johnson Sirleaf att behöva söka stöd hos en av inbördeskrigets värsta krigsherrar.

I dag är videon förbjuden, men länge såldes kopior av den öppet på gatorna i Monrovia. Den visar hur landets ökända president Samuel Doe torteras ihjäl efter att han tillfångatagits av rebellerna på fiendesidan i inbördeskriget. På videon ses en av rebelledarna sitta med fötterna på bordet och dricka öl, medan hans män skär öronen av Doe.

Mannen med ölflaskan är Prince Johnson en av de värsta mest blodbesudlade krigsherrarna under Liberias inbördeskrig. Efter kriget blev han pånyttfödd kristen och är numera senator. Prince Johnson ställde också upp som presidentkandidat i förra veckans val, och hamnade på tredje plats, med 12 procent av rösterna enligt de preliminära siffrorna.

Och det är Johnsons röster som kan bli avgörande när de två huvudmotståndarna nu möts i en andra valomgång - utmanaren Winston Tubman och sittande presidenten Ellen Johnson Sirleaf. För Sirleaf inträffar alltså det absurda att hon som nyutsedd fredspristagare kan tvingas att vända sig till krigsherren Johnson för att vinna valet.

Johnsons namn står bland de översta på listan över de värsta krigsförbrytarna som landets sanningskommission har tagit fram - och Sirleaf har under sina sex år hittills som president fått kritk för att hon inte har tagit sanningskommissionens rekommendationer på allvar och låtit krigsförbrytare gå straffria.

Johnson själv är mycket väl medveten om sin nya nyckelroll.

– Jag har ännu inte bestämt mig för vem jag ska stödja, säger han i en intervju, och meddelar att hans beslut kommer bero på tuffa förhandlingar och att han har en minst några ministerposter i sikte för sina anhängare.