"Helt tokigt" - Jämtin om Reepalus förslag

Tillfälligt medborgarskap sågas

Aftonbladets ledare kallade förslaget för "årets kanske dummaste". Partisekreterare Carin Jämtin (s) tycker att det är "helt tokigt". Men Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (s) står fast vid sitt förslag om tillfälliga medborgarskap.

Vad tycker du?

Ilmar Reepalu vill att fler ska kunna migrera till Sverige och att de ska kunna bli medborgare snabbare. Men han vill också att det ska bli lättare att utvisa människor som begår grova brott som leder till fleråriga fängelsestraff. Därför föreslog han förra veckan att Sverige ska införa ett tillfälligt medborgarskap för alla migranter under deras första år i Sverige.

Ilmar Reepalu tror att det temporära medborgarskapet framförallt skulle komma åt organiserad brottslighet, som trafficking och narkotikahandel. Enligt honom väljer ligor inom den typen av brottslighet att bilda bas i länder där de vet att brotten förblir obemärkta eller inte får så hårda straff.

Inom Socialdemokraterna får förslaget inget stöd, trots en del turer och rapporter om dubbla budskap till en början. I SVT:s Agenda förkastar Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin förslaget helt.

- Jag tycker att det är helt tokigt. Man är medborgare eller så är man inte medborgare i Sverige, säger hon i programmet.

Aftonbladet skriver i sin ledare att förslaget bygger på en människosyn som inte alls hör hemma i den socialdemokratiska ideologin. De fortsätter:

Reepalus före­slagna reform [skulle] bryta mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, öppna för rättsosäkerhet, devalvera medborgarskapet och sannolikt bryta mot regeringsformen.