Kramfors

Kampen för skolorna fortsätter

1:17 min

Trots nedläggningsbeslutet i BKU-nämnden: Föräldrarna fortsätter att slåss för sina skolor.
– Vi är mer enade än någonsin och vi tror och hoppas att det fortfarande går att påverka politikerna, sägen en pappa från Skog.

Det var i går, på söndagskvällen, som 35 föräldrarepresentanter från Docksta, Ullånger, Nordingrå, Torrom, Herrskog, Ytterlännäs och Lugnvik samlades på församlingshemmet i Skog för att diskutera hur de ska gå vidare i skolnedläggningsfrågan.

I onsdags fattade ju BKU-nämnden beslut att lägga ner fyra av skolorna; Docksta, Lugnvik, Ytterlännässkolan i Bollstabruk och Högakustenskolan i Herrskog, men det stoppar inte föräldrana:

– Vi hoppas fortfarande att de kan ändra sig innan kommunfullmäktige slutgiltigt ska fatta beslutet den 21:a november, säger Stefan Westin från Skog som har barn på Torromsskolan. Det är därför vi fortsätter kämpa. Hittills har ingen lyssnat på oss.

Den så kallade DUNT-gruppen har nu utökats med även Lugnvik och de båda nedläggningshotade högstadieskolorna och har bytt namn till DUNTHYL (Första bokstaven i skolornas namn). Tillsammans ska föräldrarna nu försöka få fram fakta som kan påverka politikerna.

En grupp ska undersöka möjligheterna till friskola. Andra arbetsgrupper jobbar med andra teman, t ex lagar och juridik, media och samhälle/politkerpåverkan, säger Susanne Jämtin, förälder från Lugnvik.

– Det är löst sammansatta arbetsgrupper utan talespersoner och som kan förändras under arbetets gång. Det finns ett starkt engagemang och vi är otroligt enade i alla byar, säger föräldrarna.

Men det är bara fem veckor kvar tills det slutgilitga beslutet ska tas. – Det känns som att tiden går väldigt fort, säger Stefan Westin. Vi kommer inte att hinna ta fram alla fakta men det vi vill är att politikerna ska skjuta upp beslutet för att hinna göra en bättre utredning istället för den som finns och som är full med felaktiga fakta, enligt föräldrarna.

Nu på söndag  möts föräldrarna igen på Olympia i Lugnvik.

Publicerat förra veckan: