Östergötland

Amanda lånas ut till Inlandsbanan

1:29 min

Biogaståget Amanda har förmodligen gjort sin sista resa i Östergötland. I helgen lånades tåget ut till Inlandsbanan där det ska provköras och på Tekniska verken hoppas man nu att låneperioden ska leda till en permanent affär framöver.

– Jag tror att de ser en stor fördel. De har ju mycket turisttrafik däruppe och vill säkert hissa miljöflaggen lite högre. De flesta regioner jobbar ju hårt med miljöfrågor och det här blir en pusselbit i det arbetet, säger Bengt Carlsson, försäljningsingenjör på Tekniska verken.

Varför kan inte biogaståget vara kvar i Östergötland?

– Det är ingen som vill köra, vi har inget uppdrag för tåget. Vårt avtal med Östgötrafiken gick ut juli förra året och sedan dess har tåget stått till.

Ungefär 150 000 kilometer fick biogaståget Amanda rulla i Östergötland innan det nu förmodligen säljs vidare.

Fördelen med biogaståget, som gjorde sin jungfrufärd för omkring fem år sedan, var att utsläppen minskades drastiskt i jämförelse med dieseltåg. 

Amanda trafikerade främst Tjustbanan mellan Västervik och Linköping men sedan förra sommaren har det alltså stått stilla. 

Bengt Carlsson är besviken över att tåget nu lämnar Östergötland, men tror samtidigt att hon kommit i rätta händer på Inlandsbanan.

– Vi hade väl helst sett att man hade kunnat hitta en lösning där man hade kunnat fortsätta att köra trafik med biogas i den här regionen, men nu gick inte det och då känns det här alldeles utmärkt.