I dag ställs svenska journalisterna inför rätta

1:33 min

I Etiopiens huvudstad Addis Abeba ska rättegångens första del mot de två svenska journalisterna starta halv åtta svensk tid på morgonen. Det kan bli stor trängsel i rättssalen med alla som vill in.

De förberedande rättegångsförhandlingarna i dag är starten på rättegången mot frilansjournalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som greps i somras när de tog sig in i den konfliktfyllda Ogadenprovinsen.

Den etiopiske åklagaren kommer att presentera sina anklagelser, sen ska försvarsadvokaterna ge ett första svar på det. Antagligen kommer sen förhandlingarna att avbrytas för att de tre advokaterna ska få tid att förbereda sitt försvar.

Förhandlingarna i dag väntas bara pågå i ungefär en kvart. Det finns ett 30-tal platser i rättssalen men över 40 personer väntas köa för att komma in.

Myndigheterna verkar oförberedda på att så många svenska journalister skulle resa hit. Även internationella medier är intresserade och en rad andra länder kommer att vara representerade genom ambassadpersonal för att observera. Det är framförallt från EU-länder, men också från Kanada och USA.

En oro finns för människorättssituationen i Etiopien. En rad möten hölls i går här i Addis Abeba inför förhandlingarna.

Fotografen Johan Persson och reportern Martin Schibbye har erkänt den illegala inresan i landet, men nekar till stöd och deltagande i terrorbrott.

De två sa på ett möte med ambassaden i fängelset i går att omvärldens engagemang och intresse gör att de håller igång.

Sveriges ambassadör Jens Odlander hoppas och tror fortfarande att det finns utrymme för en diplomatisk lösning. När jag talade med Etiopiens informationsminister på telefon i går kväll sa han att hans regering nu bara inväntar en dom och vill inte kommentera en annan lösning.