Fångväxlingen mellan Israel och Hamas har börjat

I dag väntas den israeliska soldaten Gilad Shalit friges. Efter över fem år eller nära 2 000 dagar i fångenskap ska Gilad Shalit friges i utbyte mot 477 palestinska fångar i dag och sedan ytterligare drygt 500 i november.

Fångutväxlingen ska börja nu under morgonen och väntas ta flera timmar. Bussar med palestinska fångar är på väg mot gränsen till Gaza och till Västbanken, eskorterade av tungt beväpnade israeler.

Det sista hindret för en utväxling röjdes i går när Israels högsta domstol avslog överklaganden som hade lämnats in av anhöriga till offer för attacker som flera av de palestinska fångarna utfört.

"Jag förstår svårigheten att acceptera att de usla människor som utfört avskyvärda brott mot era älskade inte kommer att betala hela det pris de förtjänar", skrev Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett brev till de anhöriga.

I Gazaremsan har Hamas förberett en stor välkomstfest för fångarna som byts mot Gilad Shalit.

Enligt planerna ska den 25-årige israeliske soldaten lämnas över till egyptiska mellanhänder för att sedan flygas hem till Israel efter en första läkarundersökning.