
DO kan inget om diskriminering av samer
Som diskrimineringsombudsman är det Agneta Brobergs jobb att arbeta mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter. Men hon har inte kunskap om de samiska frågorna.
Samerna har genom tiderna varit ett folk som levt under förtryck och diskriminering, som fått utstå bland annat statlig diskriminering ända sedan koloniseringen. Fördomar och rasism har också varit återkommande inslag i samernas mångtusenåriga historia.
Och den nya diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg tycker att minoritetsfrågorna är viktiga, men hon har inte hunnit sätta sig in i dom ännu. Hon har också svårt att svara på frågor som rör samer.
- Men jag förutsätter att vi lägger en stor del av vår tid på detta, om inte annat så ingår dom i en stora gruppen, när vi talar om detta, säger Agneta Broberg.
Lars-Nila Lasko, är styrelseordförande för Verddeviessu, samiskt center mot diskriminering och rasism, och han tycker att Broberg borde göra något åt sin okunskap om samiska frågor ganska snabbt.
- Antalet DO-anmälningar har under det sista året ökat dramatiskt jämfört med tidigare år, och detta bland annat av aktiviteter från Verddeviessu, som varit väldigt aktiv, säger han.
Ökningen tror Lars-Nila Lasko beror på den anonymitet som internet erbjuder och framförallt insändare på nätet och kommentarer på nätet.
- Det är olika grupper på nätet som gör anonyma inlägg, och det är ju inga trevliga inlägg som görs om man riktigt granskar.
Det rör det sig om hundra fall det senaste året som Verddeviessu har kommit i kontakt med, något som enligt Lasko väldigt mycket på en så liten folkgrupp. Framför allt tycker Lasko att det saknas resurser.
- Ja, jag tycker att diskrimineringsombudsmannen bör se över speciellt diskrimineringen mot samer och vilka resurser som läggs från statligt håll för att motverka diskrimineringen mot samer, idag så läggs inga resurser alls.
Sameradion i samarbete med SR International.
Sara Björne
Reporter, Sameradion
0980-750 20