Följ rättegången mot svenskarna i Etiopien

4:49 min

I morse inleddes rättegången mot de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Förhandlingarna försenades först på grund av det stora intresset för rättegången.

Efter en timmes något förvirrade förhandlingar på amhariska ajournerades rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye till på torsdag. Orsaken var att två personer som är åtalade i samma mål inte hade någon försvarare. Den förhandling som hålls på torsdag väntas i stort sett bli en upprepning av tisdagens förhandling. Procedurerna måste göras om när de två medåtalade, som är somalier, har fått försvarare.

Därefter väntas rättsprocessen ta fyra till sex månader. Det säger Seleshi Ketsela, en av tre försvarsadvokater som arbetar för de båda svenskarna.

Ketsela har tidigare erfarenhet från liknande mål i Etiopien, och sade sig inte ha något att klaga på i dagens förhandlingar.

Rättegången fick flyttas till en större rättegångssal på grund av det stora intresset för fallet. Förhandlingarna skulle ha börjat klockan 7.30 i morse, och då väntade ett svenskt medieuppbåd utanför den federala domstolen Lideta i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Svenskarna såg lugna och samlade ut när de kom in i rättssalen. De var handfängslade vid varandra, men släpptes loss när de intog de anklagades bås.

När de fick lämna salen kastade Martin Schibbye en slängkyss till sin fru Linnea, som satt längst fram bland åhörarna. Lokalen påminner mest om en sliten aula.

Drygt 100 personer befann sig i rättssalen. Den internationella närvaron var stor.

Journalisterna greps i somras i den konfliktflyllda Ogadenprovinsen.

Fotografen Johan Persson och reportern Martin Schibbye har erkänt den illegala inresan i landet men nekar till stöd och deltagande i terrorbrott.

Cirka 16 länder fanns representerade i rättssalen, bland annat 8 - 10 ambassadörer.

USA:s ambassadör säger till Ekots utsända att USA följer fallet noga eftersom det finns en oro för att de mänskliga rättigheterna kränks.


TT/Ekot