Fångutväxlingen en pr-seger för Hamas

Fångutväxlingen mellan Israel och Hamas har inletts. Över 1 000 palestinska fångar kommer att utväxlas mot en israelisk soldat, den tillfångatagne Gilad Shalit.

Utväxlingen äger rum i Egypten, under stort säkerhetsuppbåd på den plats där Israel, Egypten och Gaza möts, men ingen väntas få ens en skymt av Gilad Shalit, som omedelbart kommer att föras över gränsen till Israel för att flygas till Tel Aviv.

Det första Gilad Shalit kommer att få när han lämnas över till israelerna är en mobiltelefon så att han kan ringa sina föräldrar, Noam och Aviva. 

De har fört en outtröttlig kampanj för sin tillfångatagne son med ett tält utanför premiärministerns bostad i Jerusalem och nu väntar spänt på att få se sin son för första gången på fem år.

Han var 19 när han greps och Shalit har varit ett öppet sår i Israel sen dess. Många ser honom som hela landets son, det hade kunnat vara vilken värnpliktig pojke som helst.

Trots att det nu finns stark kritik mot framförallt namnen på listan över de palestinska fångar som friges, många anses ha blod på sina händer.

Bland annat inblandade i terrordåd mot en pizzeria, trots det, så är man i Israel stolt över att man värderar en soldats liv så högt att man är beredd att betala med över 1 000 palestinska fångar.

På den palestinska sidan väntar familjer som i vissa fall inte sett sina söner, fäder eller bröder på flera decennier.

Det finns knappast någon palestinier som delar Israels syn på dessa fångar, de har inte mer blod på sina händer än vilken israelisk ockupationssoldat som helst, säger palestinierna. 

Om några slutsatser ska dras av denna fångutväxling, säger många palestinier, så är det att Hamas väpnade kamp lönar sig bättre än Mahmoud Abbas förhandlingar.

Det är Hamas som hållit Shalit, som förhandlat fram fångutväxlingen och som nu kan ta åt sig äran. En välbehövlig pr-seger för både Hamas och Israels premiärminister Netanyahu som både hamnade på osäker mark när den palestinske presidenten Mahmoud Abbas gjorde sitt utspel i FN.

Han och möttes av rungande applåder medan både Hamas och Israel surt tog avstånd.