”Gilad har återförenats med sin släkt”

2:15 min

Det hör inte till vanligheterna att israeler och palestinier jublar i kör, men fångutväxlingen utlöste firande på båda sidor. Den enda plumpen i det exakta schemat kom när en israeliska vägrade låta sig deporteras till Gaza.

Efter mer än fem års fångenskap hos militanta grupper i Gazaremsan överlämnades den israeliske soldaten Gilad Shalit på tisdagsmorgonen via Egypten till Israel. På eftermiddagen landade han i helikopter på flygbasen Tel Nof, nära Tel Aviv, där släkten och premiärminister Benjamin Netanyahu väntade.

– Jag har fått hem er son, sade Netanyahu enligt ett pressmeddelande när han återförenade soldaten med föräldrarna Noam och Aviva.

Samtidigt utbröt massglädjescener i flera städer i både Gazaremsan och på Västbanken, när många av de 477 fångar som Israel släppt i utbyte mot Shalit kom hem.

– Över 200 000 människor har samlats på Katibatorget (i staden Gaza), sade en Hamaskälla till nyhetsbyrån AFP.

Totalt ansågs Shalit vara värd lika mycket som 1 027 fångar. Det har både religiösa och politiska förklaringar — Israels officiella ståndpunkt är att ingen någonsin ska lämnas i fienders våld.

– Detta är också en svår dag, sade Netanyahu i ett tal på Tel Nof-basen.

– Även om priset har pressats ned är det mycket högt.

De allra flesta av fångarna är palestinier som får återvända hem, några hundra på tisdagen och en annan stor grupp som väntas bli fri i november.

En del av de farligaste skickas till Gaza, trots att de inte hör hemma där, medan en mindre grupp via Kairo skulle flygas till utlandet. Qatar, Syrien och Turkiet har enligt Hamas sagt ja till att ta emot fångarna.

Sammanlagt är de dömda till många tusen år i fängelse. En av de livstidsdömda som hamnade i fokus när det var som mest dramatiskt på tisdagsmorgonen är Amana Mona, den enda israelen bland fångarna som inte skickas hem utan deporteras till Gaza.

Utväxlingen stannade upp när Amana Mona och ytterligare någon kvinnlig fånge vid gränsen till Gaza plötsligt vägrade åka vidare. Enligt medier på plats var de oroliga för hur de skulle tas emot i det kvinnofientliga Gaza.

Knuten rapporterades sedan ha lösts via förhandlingar. Och i Israel tycker få människor synd om en "femme fatale" som Amana Mona, ökänd för att 2001 med löften om sex ha lurat en tonåring till Västbanken, där han mördades.

TT