litteratur | recension

Njutbar men frusen änglasorg

2:09 min

"Sommarljus och sen kommer natten" hette den isländske författaren Jon Kalman Stefanssons genombrottsroman. Både den och uppföljaren ”Himmel och helvete” hyllades i och utanför hemlandet. Den tredje fristående delen i trilogin heter ”Änglarnas sorg”, döpt efter nordkanadensiska indianers namn på snöflingor.

Rolig men beräknande Stefansson.

Att läsa Änglarnas sorg är att stifta bekantskap med ett nytt sorts språk/en ny litterär genre. Som att det är en snötext, en hutter- och kylatext. För här strävas och stretas det i över 300 sidor snöstorm, här fryser skägg ihop med krage så du inte kan vrida huvudet, här karvas ansiktets frostpansar bort med kniv, och här bjuds bara enstaka andningspauser för att knåda armar och ben tillbaka till livet i en jordkula nånstans.

Och Stefansson förmedlar kylan, det gör han. Jag fryser och utbrister NEJ när värmestugan inte ligger bakom nästa krök. Jag är i sällskap med postkuriren Jens och han som kallas pojken, på en posttur i evig snöstorm i Nordvästra hörnet av Island vid förra sekelskiftet. Snö, kyla, poesi, ordkarg vänskap och lungsjuka barn i en vinter som aldrig verkar ta slut.

Pojken har ingen familj, men han har poesin. Han är minst sagt uppe bland molnen, och raka motsatsen till den tysta och jättelika Jens. Och språket spelar hela tiden mellan deras ytterligheter. Pojken babblar gärna och ofta, nästan pekoralt om kärleken, kvinnan och poesin. Och Jens muttrar till svar. Språket utvecklas på samma sätt som de två männens rätt besvärliga vänskap.

Och mitt i allt det vita, och i den kyla som dödar dig om du stannar upp en sekund för länge, blir tankarna om livets mening mer tydliga och giltiga. Det blir tjusig, njutbar läsning.

Om nu inte allt vore så jäkla kallt.