Tisdag 1 november

Konst av gravstenar - ett möte med skulptören och stenhuggaren Mikael Liljeqvist

29 min

Mikael Liljeqvist gör konst av utrangerade gravstenar. Ända sedan den före detta kyrkogårdschefen i Landskrona, Pål Reijer, visade honom lagret av gravstenar på väg till stenkrossen har Mikael liljeqvists skulpturer fyllt Landskronas kyrkogård. Men hur är det att arbeta med det som en gång var ett evigt minnesmärke över en annan människa.

Fontänen vid nya minneslunden, tankestenarna och fontänen med lejonet inne i krematoriet på Landskrona Nya kyrkogård. Alla är de Mikael Liljeqvists verk och alla är de gjorda av gravstenar från uppsagda gravar på kyrkogården. Sten som skulle krossats och hamnat som fyllning i något vägbygge.

- På något sätt tror jag den där stenen är laddad, säger Mikael Liljeqvist. Med kärlek, längtan och sorg, alla de känslor som människor får ta del av.

I ett möte med Ola Hemström berättar han om sitt förhållande till stenen och att arbeta med det som en gång var ett evigt minnesmärke över en annan människa.  

Detta är det andra programmet i Tendens temaserie: Vad händer med gravstenen?____________________________________________________________________________