Halmstad

Nattarbete ger hälsorisker

1:29 min

Den som arbetar skift redan som tonåring löper en ökad risk att drabbas av den neurologiska sjukdomen MS - multipel skleros. Det visar ny forskning från Karolinska Institutet.

Undersköterskan Marie Hansson från Halmstad har arbetet i skift under flera perioder av sitt 25 år långa arbetsliv. Att skiftarbete påverkar hälsan, med exempelvis högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar är känt sen tidigare. Men det är något som Marie Hansson mer börjat fundera över på senare tid. 

– Jag har inte tänkt så mycket på det, men man har ju alltid fått höra att det förkortar ens liv med tio år. Och att man sliter på kroppen på ett annat sätt, säger hon.

Men att du hört det, vad har det fått dig att tänka?

– Ja, när man är ung tänker man inte på det, det är mer nu när man är äldre som man tänker att man kanske slitit ut kroppen redan.

Enligt forskningen så löper den som jobbat skift i mer än tre år före 20 års ålder en fördubblad risk att drabbas av MS. Det gäller inte äldre som jobbar udda tider. Orsaken till att just tonåringar är mer känsliga är okänd. Men det troliga är att sömnhormonet melatonin har med saken att göra, säger Anna-Karin Hedström på Karolinska institutet.

– Den här rubbningen, att melatonin kan utsöndras på fel tider på dygnet kan göra att immunförsvaret påverkas på ett sätt att det ökar risken för MS, säger Anna-Karin Hedström.

Undersköterskan Marie Hansson beskriver sig själv som en nattuggla och att det passar henne att arbeta natt, hon försöker se till att alltid sova åtta timmar på förmiddagarna, men som ung slarvade hon mer med att sova när hon kom hem efter avslutat skift.

– När man var yngre trodde man inte att man behövde så mycket sömn så det är klart, då slarvade man jättemycket, säger hon.