INRIKES

Krafttag mot organiserad brottslighet

Skatteverket har runt hundra utredningar igång mot personer eller företag som är inblandade i organiserad brottslighet. Det är mer än någonsin tidigare, berättar Pia Bergman som leder Skatteverket i den nationella insatsen mot organiserad kriminalitet.

– Det är ju naturligtvis mycket, säger Pia Bergman.
– Att det är en ökning hos oss beror nog inte på att samhället ser så mycket förändrat ut, utan för att vi blivit bättre på att samverka med andra myndigheter och på att titta och hitta.

2009 gick tio myndigheter ihop i en satsning mot den organiserade brottsligheten i Sverige. Bland annat handlar det om att utbyta information mellan myndigheterna.
– De som är med i de kriminella gängen är ju kända av polis och där får vi in en del tips, säger Pia Bergman.

Tipsen från de andra myndigheterna, men även från allmänheten, har bidragit till den stora mängd utredningar som Skatteverket gör på företag och privatpersoner.
Det kan handla om tillgångar som man fått genom till exempel knarkhandel, vapenhandel eller att organisera svartarbete i stor skala.

Pia Bergman säger att de hittils dragit in 2,6 miljarder kronor i skatt genom insatsen.
– Jag tycker att vi har gjort ett bra resultat, jag tycker att vi har visat att vi tillsammans kan göra skillnad.

Men alla håller inte med om att det här är rätt strategi. Samir Sabri har själv varit djupt inblandad i den organiserade brottsligheten, planerat grova brott och lett andra personer. Idag jobbar han för att hjälpa andra kriminella att hoppa av och ändra sina liv, som han gjorde.

Han berättar att han inte tror på myndigheternas insats mot kriminella som jobbar med organiserad brottslighet.
– Tar man deras grejer, lyxbilar och annat. Ja, vissa personer faller, och de faller säkert hårt. Men den procenten är väldigt liten. Jag kan säga så här: min drivkraft har varit att om någon tar från mig, så tar jag tio gånger värre - och jag gör tio gånger värre, säger han.

Han tycker att det framför allt behövs mer sociala insatser mot den organiserade brottsligheten. Själv vill han rikta in sig på ledarna - att försöka få dem att hoppa av.

Kan man verkligen få dem att sluta med det som de tjänar sina pengar på?

– Det gör man inte på en gång. Jag har kört mitt race i två år, och nu är det vissa personer i ledarskapet som vänder sig till mig och vill ha hjälp, säger Samir Sabri.

Pia Bergman på Skatteverket är osäker på om man kan stoppa den organiserade brottsligheten. 
– Man kan åtminstone minska marknadsandelen radikalt. Att stoppa den helt är kanske en utopi, men man kan väl för tusan försöka i varje fall, säger hon.