Ljusdal

Syrier utvisas från Gävleborg

1:42 min

Allt fler människor faller offer för våldet i Syrien. Trots att FN uppger att över 3 000 dödsoffer har krävts i konflikten, så utvisas fortfarande syrier från Sverige. Vi har träffat Shiar Baravi som bor i Ljusdal, som är en av dem som fått beslut om utvisning.

- Jag är jätterädd, jag vill aldrig tillbaka till Syrien. Många killar som åker tillbaka, det sägs att dom hamnar i fängelse, säger Shiar Baravi som varit i Sverige i två och ett halvt år.

Efter sommaren fick Shiar Baravi reda på att hans skulle utvisas till sitt gamla hemland, det trots att läget i Syrien förvärrats.  

- Jag anser att det som pågår i Syrien är en inre väpnad konflikt och därför ska man inte kunna utvisa syriska medborgare dit. Det är för farligt att vistas i landet, säger Charlotta Lagnander som är Shiar Baravis juridiska ombud.

Enligt FN har mer än 3 000 människor fallit offer för våldet sedan demonstrationerna startade. Majoriteten av dödsoffren är civila och bland dem finns även barn.

- Migrationsverket gör bedömningen att vad gäller ansökningar om internationellt skydd som sker i Sverige så måste ju en sån prövning framför allt utgå från dom individuella omständigheterna, säger Carl Bexelius, jurist på migrationsverkets rättsenhet.

Enligt Bexelius är läget i Syrien inte så pass allvarligt att man kan stoppa utvisningarna till landet.

- Enbart den omständigheten att man kommer från Syrien innebär i dagsläget inte att en person riskerar att möta dödligt våld.

Fernando Arias
fernando.arias@sverigesradio.se