Uppsala Basket ny serieledare

2:58 min

Uppsala basket upp i serieledning efter vinst mot fjolårsfinalisterna Norrköping Dolphins. Matchen slutade 83-79 efter mycket dramatik sista minuterna.

Vid uppvärmningen kändes Uppsalakillarna avslappnade och de strålade en hel del av självförtroende efter att ha inlett säsongen med 3 raka segrar. Allt var upplagt för en tidig seriefinal mot Norrköping i Fyrishovshallen.

Första två perioderna dominerades av Uppsala som med Stefan Grundberg i spetsen hade en halvtidsledning med förkrossande 48-31. Stefan har tre säsonger bakom sig i Norrköping och kommer precis från tre säsonger i Grekland som utlandsproffs. Han är ett av fyra nyförvärv i år.

Just dessa nyförvärv skulle visa sig vara grunden till Uppsalas totala dominas första perioden. Men så hände något efter halvtidsvila. Norrköping kom ut som ett nytt lag i tredje perioden och tog efter fyra minuter en 8-0 ledning, vilket en man skulle sätta stopp för. Just det! Stefan Grundberg väckte liv i sina lagkamrater igen med ett härligt trepoängsskott.

Sista perioden började precis som föregående med en rejäl forcering av Norrköping men den sattes det återigen stopp för av Stefan Grundberg, som det mesta skulle komma att handla om ikväll.

När det var tio sekunder kvar av matchen, och Norrköping bara låg under med ynka tre poäng, skickade Stefan Grundberg iväg en boll som skulle gå över hela planen till en fristående medspelare och avgöra matchen.   På vägen i luften träffade bollen en projektorduk i taket, som inte skulle varit nerfälld, en rejäl arrangörsmiss.

När domaren blåser för matchen kan ändå Uppsalaspelarna pusta ut efter att ha vunnit matchen - med fyra ynka poäng. På poängtavlan i ett fyllt Fyrishovshallen står det 83-79 till Uppsala.

Denna nervgastande match sågs av 1.621 personer, som även fick se ett annat nyförvärv från Australien. Rhys Carter vara säkerheten själv i sitt straffskytte med hela nio av nio straffar satta i korgen för Uppsala.

På fredag möter Uppsalakillarna Lf Basket borta i Luleå och nästa tisdag hemma i Fyrishovshallen blir det en ny spännande match mot fjolårssegrarna Sundsvall Dragons.

Text och Foto av Peter Lindberg SR Uppland