Helsingborg

Första domen för dansk tjuvfiskare

För första gången har dansk domstol dömt en fiskare för att han fiskat i den zon i södra Kattegatt och runt Kullen ner i Öresund som det sedan två år tillbaka är förbjudet att fiska i. Det var Greenpeace som anmälde fiskaren.

Greenpeace lyckades gömma satellitspårningsutrustning  ombord  på flera fiskebåtar från Gilleleje och kunde sen både positionera och filma båtarna. Och det tilltaget var något som upprörde de danska fiskarna. Inför rätten i Helsingör hävdade man att Greenpeaces bevis var olagliga. 

Men en överinstans har nu godkänt deras dokumentation och på tisdagen kom den fällande domen mot en av fiskarna.

Han erkände att han fiskat, i den för torsken fredade zonen, hela 20 gånger under sommaren i fjor. Men han hade uppfattat reglerna så att det inte var totalt fiskeförbud så han fiskade havskräfta. Då råkade han få med sig, enligt egen uppgift, 20 kilo torsk.

Tidigare har en yrkesfiskare som tjuvfiskat fått sin fiskelicens indragen under en månad, men nu har dansk domstol för första gången dömt en fiskare för tjuvfiske med ledning av Greenpeaces bevisning.

– Domen bör få fart på de ytterligare 20-talet anmälningar som svenska kustbevakningen har lämnat till polisen i Helsingborg, men som bara har blivit liggande i Sverige på grund av dålig samordning mellan länderna, säger Jan Isaksson fiskeansvarig på Greenpeace.