SVENLJUNGA

Starka protester vid vargmöte - nu samlas kommunen till motstånd

1:08 min

Protesterna var starka och stämningen var hätsk vid ett stundtals kaotiskt möte på tisdagskvällen i Medborgarhuset i Östra Frölunda. Nu meddelar Svenljunga kommun att man agerar för att stoppa inplanteringen av varg.


Det blev fullsatt i medborgarhuset i Östra Frölunda igår kväll när länsstyrelsen höll informationsmöte om förslaget att flytta varg till Svenljunga kommun.
När alla inte kom in blev det kaos, och vakter som hyrts in för att skydda länsstyrelsens personal fick agera dörrvakter.

Många framförde mycket hård kritik mot att flytta varg till Svenljunga.

– Vargen blir ett stort problem. Det är ju inte bara att den dödar, utan att den skrämmer också djuren vilket innebär stora problem. Sedan blir det ju ökade kostnader för att hägna in djuren, säger Diana Andreasson som har en gård med boskap i Örsås.

Alla som framförde sina åsikter var negativa till varg i området och oroar sig för attacker mot får och annan tamboskap.

Snart kommer förslaget
Enligt regeringens mål med en livskraftig vargstam ska ett antal vuxna djur flyttas från Lappland till andra områden i Sverige de närmaste åren.
Senast 31 oktober ska viltförvaltningsdelegationen peka ut vilka områden som kan vara lämpliga i Västra Götaland, och södra Svenljunga kommun är ett av två områden som nämns i förslaget.

– Det känns som om de redan har bestämt sig. Det verkar inte som om de tänker lyssna på oss, säger Diana Andersson.

Stöd av kommunledningen
Svenljungas kommunalråd Eva Johansson fanns med på mötet, och förstår att folk är oroliga över planera.

– Jag kan nog tycka att åsikterna är rimliga. Det här kom som en blixt från klar himmel för oss, och vi har framfört en stark kritik mot att vi inte fick veta något förrän det dök upp i media, säger Eva Johansson.

Fotnot:
Enligt ett pressmeddelande ska Länsstyrelsen anordna ytterligare ett möte eftersom alla inte fick plats på gårdagens.
Dag och plats meddelas på Svenljunga kommuns hemsida.

Lena Löfgren