Göteborg planerar för 400-års fest

1:46 min

Det är tio år kvar till Göteborgs 400-års-jubileum. Men det är nu göteborgarna har chans att bestämma vad som borde hända på jubileet och fram tills dess.

Men det gäller att politikerna vågar satsa hela vägen, säger den ekonomiska historikern Martin Fritz och jämför med 300-årsjubileet.

– Vi firade 300-årsjubileet i en mycket svår tid, med en lågkonjunktur man inte sett maken till sen dess, men ändå satsade man på det. Nu är jag lite osäker på om man orkar  hålla ut på det här sättet, tänk om vi får världens depression, orkar vi då hålla ut på det här sättet säger historikern Martin Fritz.

Men innan politikerna kan satsa på jubileet ska göteborgarna komma in med förslag. Vi är på Röhsska museet där hela tanken med 400-årsjubileet presenteras och diskuteras. Under året har Göteborg & Co jobbat med att få in idéer för att kunna presentera ett förslag för politikerna i maj hur jubileet om tio år ska se ut.

Uppdraget är att det ska sätta ett internationellt avtryck. Å till våren ska allt från budget till byggnader finnas i en plan som leder fram till 2021 därför är det nu som göteborgarna får säga sin åsikt.

– Ta fasta på det där med 400, det ska kosta 4 kronor att åka spårvagn och 40 kronor att gå på bio, eller någon byggnad också, en opera eller teater som är stort och vidlyftigt, säger Göteborgaren Marianne Håvi.

Men bland annat ekonomiska historikern Martin Fritz pratade också om segregationen och ekonomiska problem.

– Snart blir det tal om pengar och budget, hur mycket vi och dom är det då?

Jonna Búren