PKK attackerade turkiska soldater

1:15 min

Turkisk militär genomför bombräder mot kurdiska gerillabaser i norra Irak. Militäraktionen är en hämnd mot att kurdiska rebeller tidigt i morse dödade 26 turkiska soldater i sydöstra Turkiet. Turkiska styrkor uppges ha dödat minst 15 personer i attackerna.

Det var tidigt i morse som kurdiska rebeller genomförde en samordnad attack mot turkiska militärposteringar.

PKK-gerillan opererar i södra Turkiet men har också baser i norra Irak och det är dessa som turkisk militär, enligt egen uppgift, nu bombar.

– Ingen får glömma att de som nu orsakar oss lidande kommer att få lida ännu mer, hämnden kommer att bli enorm, lovade Turkiets President Abdullah Gul som för bara några dagar sedan besökte militären i området där soldaterna dödades - då för att ingjuta mod och peppa dem i kampen mot gerillan.

Attacken i morse då 26 turkiska soldater dödades och 16 skadades är den mest omfattande på flera år men sker i en tid då kurdiska rebeller under flera månaders tid successivt har trappat upp våldet i sin kamp för självständighet.

Senast i går dödades fem turkiska poliser och tre civila och sammantaget har ett 50-tal turkiska soldater dödats sen i juli.

Men också rebellsidan har lidit stora förluster, över hundra PKK-rebeller har dödats de senaste månaderna, enligt turkisk militär.

Turkiets premiärminister Erdogan har ställt in ett besök i Kazakstan efter attacken.

De turkiska stridsinsatserna med bombplan görs mot regionen Qandil i norra Irak, där militärkällor uppger att omkring 2 000 personer som tillhör PKK-gerillan befinner sig enligt AFP.

Turkiskt stridsflyg har genomfört flera attacker i regionen de senaste månaderna i insatser riktade mot misstänkta gerillaläger.

Den kurdiska nyhetsbyrån Firat uppger att den turkiska markstyrkan som tog sig in i Irak bestod av ett par hundra man.

Den militära insatsen är ett direkt svar på de samordnade attackerna mot turkisk militär.

Trupprörelsen bekräftas av nyhetsbyrån Firat, som anses stå den kurdiska PKK-gerillan nära enligt AFP.

Kanske är attackerna en hämnd för Turkiets besked för några veckor sedan att man kommer att återupprätta ett antal säkerhetszoner i sydöstra Turkiet där rörelsefriheten för medborgarna nu begränsas.

I går meddelade den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan via sin bror att det är de turkiska myndigheternas attityd som blir avgörande för om fredsförhandlingarna ska återupptas eller inte.

 (TT-Reuters)