Hundratals resande vräks i England

1:58 min

Efter en lång juridisk strid och internationella protester inleddes nu på morgonen vräkningen av de resande på Dale Farm, Storbritanniens största illegala läger för irländska resande.

Polisen ska vräka ungefär hälften av de 1 000 invånarna, trots att de äger marken de bor på, eftersom de saknar bygglov.

I full kravallutrustning gick ett hundratal poliser, tidigt i morse, in bakvägen till lägret. Huvudingången har sedan flera veckor varit barrikaderad av de aktivister som kommit från hela Europa för att stoppa vräkningen.

När polisen gick in sattes en av husvagnarna i brand och stenar kastades mot poliserna.

Polisen svarade med batongslag och elpistoler och har nu tagit sig fram till huvudingången som de måste öppna för att få in de schaktmaskiner och grävskopor som ska rensa området från bebyggelse.

I tio år har juridiska striden om Dale Farm pågått och i går avvisade en domare den sista av överklagandena som dragit ut på processen.

Kommunstyrelsens konservative ordförande Tony Ball säger till BBC att man gjort allt för att få till en fredlig lösning på konflikten.

Nästan 200 miljoner kronor har de lokala politikerna lagt undan för att genomföra den här vräkningen. Flera människorättsorganisationer och även FN har kritiserat den för att vara inhuman eftersom familjerna som bor på området har bott där i kanske 20 år.

Men kommunen som en gång sålde marken till dem menar att den aldrig var tänkt att bebyggas.