Kaos i Grekland under stora demonstrationer

1:47 min

I dag är Grekland stängt. En två dagars generalstrejk har inletts som förlamar hela landet. Strejken är en protest mot villkoren för att Grekland ska få pengar av omvärlden för att slippa gå i konkurs, rapporterar vår ekonomikorrespondent.

Det blir allt mer oklart hur premiärminister Papandreou ska kunna driva igenom en överenskommelse med sina långivare.

Maskerade demonstranter kastar bensinbomber. Poliserna skyddar sig med plastsköldar och skjuter tårgasgranater.

Återigen har strejker och demonstrationer i Aten utvecklats till våldsamma sammanstötningar. Dagens generalstrejk i Grekland har av fackföreningarna kallats för alla strejkers moder.

Flygplatserna är stängda, fartygen ligger förtöjda vid kajerna, det finns inte en taxi i sikte. Alla kontor är tomma. Hela Grekland är stängt.

Enligt polisen demonstrerade i dag 125 000 personer mot regeringens planer på hur landet ska räddas undan konkurs. Fackföreningarna säger att det var dubbelt så många.

De som kastar brandbomber i Grekland är svartklädda maskerade ungdomar som brukar dyka upp i svansen på fackföreningarnas demonstrationståg.

Men det är inte de svartklädda som är premiärminister Papandreous problem. Hans problem är att han nu har fått allt större delar av samhället emot sig.

Tanken är att Papandreou innan helgen ska kunna lägga fram ett besparingsprogram som EU kan godkänna. Och rädda det konkurshotade Grekland.

Men i veckan har jag sett poliser, brandmän och kustbevakning i uniform kraftfullt hävda att en sådan uppgörelse inte kan accepteras. Den strider mot Greklands nationella stolthet. Grekernas förfäder måste respekteras, var budskapet.

Och samtidigt har statsapparaten upphört att fungera. Alla de viktigaste departementen är ockuperade av de anställda som kräver regeringens avgång.

Så frågan är: Om det blir en uppgörelse mellan Greklands regering och de övriga euroländerna; Vilka i Grekland ska genomföra den?