Protesterna mot utvisningen började på nätet

Utvisningen av 90-åriga Ganna Chyzhevska till Ukraina väckte under tisdagen enorm uppmärksamhet. När Ekot vid 15-tiden på tisdagen meddelade att utvisningen skjutits upp på uppmaning av Europadomstolen fanns det inga gränser för jublet på nätet i Sverige. Nu fortsätter diskussionen på Twitter, Facebook och bloggar.

Några timmar innan den planerade utvisningen hade ett 30-tal personer samlats på Arlanda för att protestera och stödja barnbarnet Anna Ottos kamp för sin mormor. En av dem var @sweettoothannie som med hjälp av twitter lyckats skapa stor uppmärksamhet kring protesterna. På sin blogg hyllar hon i dag nätets styrka och menar att demonstranterna på Arlanda hade framstått som ”en isolerad grupp knäppskallar och lurviga aktivister” utan Twitter.

Protesterna mot utvisningen av Ganna Chyzhevska föregicks av en hel del blogginlägg och klassiskt nätkampanjande, som en Facebook-grupp som då beslutet kom hade 7000 medlemmar och en namninsamling som vid 14-tiden på onsdagen kommit upp i 8800 underskrifter. Eftersom utvisningshotet mot Ganna Chyzhevska bara är uppskjutet fortsätter nät-protesterna och på Facebook uppmanas medlemmarna i gruppen att mejla Tobias Billström och Migrationsverkets generaldirektör Christina Werner.

Centerpartistiske riksdagsledamoten Abir Alsahlani var på plats på Arlanda och twittrade flera gånger om vad som hände på flygplatsen: ”Ställer mig vid säkerhetschecken för att dela ut appeller till medpassagerare till #ganna och ber dem att inte låta Ganna kliva ombord”, skrev hon vid 13-tiden.

En annan riksdagsledamot som engagerade sig var Kristdemokraternas Caroline Szyber som på Twitter skrev att hon inte ville se Ganna Chyzhevska utvisas och att det borde göras en lagändring för anhöriginvandring. Miljöpartistiska riksdagsledamoten Maria Ferm var inne på samma spår och twittrade att dagens bestämmelser är för inhumana och skrev att fler måste få stanna.

Också Sverigedemokraten Kent Ekeroth sällade sig till utvisningskritikerna och twittrade att fallet Ganna är ”en felprioritering”.

Från moderathåll var det däremot tyst om utvisningsbeslutet. En sökning på Polli, som samlar Sveriges politiker på Twitter, visar varken några tweets som försvarar eller fördömer utvisningen. Att söka efter ’Ganna’ på politometern, som sorterar politiska bloggar efter partifärg, ger ett nästan lika tunt utslag.

Ett undantag är Mary X Jensen som i Mina moderata karameller vänder sig emot utvisningsbeslutet och avslutar med att fråga sig om det har gått prestige i ärendet om Ganna Chyzhevska.