Falskt läkarintyg

Lurade Försäkringskassan på miljoner

Den gotlänning som misstänks ha lurat Försäkringskassan på över 13 miljoner kronor har nu åtalats för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. Enligt åtalet har mannen utgett sig för att vara svårt handikappad och fått ersättning för assistanshjälp i flera år. Även den läkare som intygat att mannnen varit svårt sjuk har åtalats för medhjälp till grovt bidragsbrott och grovt osant intygande.

Det var för över sex år sedan som mannen med hjälp av falskt läkarintyg fick rätt till assistansersättning från Försäkringskassan. Omfattningen var omfattande, totalt fick mannen hjälp 168 timmar i veckan, det vill säga dygnet runt. Varje månad uppgick ersättningen till nära 200 000 kronor.

Pengarna, i form av assistansersättning och handikappersättning, betalades ut under flera år. Totalt handlar det om över 13 miljoner kronor.

Fyra andra personer är medåtalade i målet, varav en är en kvinna i 20-års åldern och 47-åringens två gotländska bröder. De ska bland annat ha hjälpt till att fylla i blanketterna till försäkringskassan med tidrapporter och räkningar då de ska ha arbetat åt 47-åringen. Både i Alingsås, på Gotland och i USA.

Till sist är också en 63-årig läkare åtalad. Läkaren ska ha intygat att den 47-årige gotlänningen inte skulle ha klarat sig utan hjälp, att han var rullstolsburen och oförmögen att sköta sin egen hygien, klä sig, handla eller städa.

Men åklagaren har bevis. Bland annat en film, tagen i maj i år, där 47-åringen rör sig obehindrat. Här finns också intyg från en annan läkare som hävdar att 47-åringen var fullt frisk när han 2008 ansökte om körkort. Här finns också personliga assistenter som hävdar att 47-åringen inte var i behov av i sådan omfattning som han påstått till Försäkringskassan och att han inte varit rullstolsburen.

47-åringen har suttit häktad sen i juni i år och även häktespersonal finns med bland vittnena för att styrka att mannen inte behövt någon personlig hjäp unde tiden i häktet.