RAPPORTER

Bekymmersamt läge för Nokia

1:25 min

I morgon klockan 07.30 kommer telekomjätten Ericsson med sitt resultat för det tredje kvartalet. Även finländska Nokia kommer med sina siffror senare under morgondagen, och frågan är om finansoron och skuldkrisen har satt några spår i verksamheten.

För Ericsson väntas verksamheten ha tickat på utan någon direkt smittoeffekt från skuldkris och eurokris. USA-marknaden, allt viktigare för Ericsson som gör extra ansträngningar där, är dock ett frågetecken. Frågan är om operatörernas minskande investeringar slår igenom.

Och hur hård är prispressen från konkurrenterna, i första hand kineserna?

Då kanske det inte räcker för att balansera den kraftigt ökande trafiken i mobilnäten, drivet inte minst av de datorlika mobiltelefonerna som nu gör sitt segertåg över världen.

Där har hälftenägda Sony Ericsson halkat efter och för en tid sedan gick det rykten om en skilsmässa mellan ägarna. Något besked om det kommer sannolikt inte nu.

Ericsson väntas fortsätta att prestera miljardvinster, nu ligger prognoserna på 5,4 miljarder kronor före skatt. 2010 års tredje kvartal gav en vinst på 5,1 miljarder.

För ärkerivalen Nokia är läget mer bekymmersamt. Omsättningen väntas sjunka och både det tredje kvartalet och även hela 2011 antas visa förlust.

Nokias position som världens största mobiltelefontillverkare är allvarligt hotad och om inte den nya datorlika mobilen som innehåller resultatet av samarbetet med Microsoft kommer ut nu under hösten och får ett positivt mottagande, kan det sluta hur illa som helst.