Ljusare för den amerikanska ekonomin

1:16 min

Den ekonomiska aktiviteten i USA har ökat marginellt de senaste två månaderna men utsikterna framåt är fortfarande osäkra, det sägs i den senaste upplagan av Federals Reserves beiga bok.

De amerikanska konsumenterna har lättat aningen på plånboken. Bland annat har man ökat inköpen av bilar och utläggen för turism, sägs det i den så kallade beiga boken som ställs samman av Feds regionala avdelningar. Boken täcker tiden 27 augusti till 7 oktober.

Den beiga boken är ingen egentlig konjunkturrapport utan mer en bedömning mellan tummen och pekfingret om hur det ekonomiska läget är. Den optimistiska tolkningen av den senaste upplagan är att USA ändå inte är på väg ner i en ny lågkonjunktur, det vill säga ingen double-dip.; ekonomin tickar på uppåt men mycket svagt.

De leveransproblem som uppstod efter den japanska jordbävningen och tsunamin verkar nu vara historia. Men framtidsutsikterna är ändå väldigt osäkra så företagen vill inte investera och det finns inga tecken till att arbetslösheten skulle minska; lönerna har stagnerat.

Börsen var också missnöjd, aktiekurserna sjönk snart efter att rapporten kom, Dow Jones gick ner med 0,63 procent under dagen. Nästa gång Federal Reserves ledning ska sammanträda blir den 1-2 november och den beiga boken kommer vara en del av underlaget för eventuella beslut då.