Helsingborg

Kustmöte som skydd mot havet

1:34 min

I går avslutades det nationella kustmötet i Helsingborg som har handlat om hur man ska skydda Skåne från högre havsnivåer. När det handlar om skydd av befintlig infrastruktur, så är man förberedd.

– Jag tror att man är beredd att göra åtgärder för att skydda det man byggt, helt enkelt, säger Bengt Rydell, teknisk direktör på Statens geotekniska institut.

Bengt Rydell är expert på hur man ska skydda befintlig bebyggelse undan klimatförändringarna. Under två dagar har han tillsammans med gräddan av de inhemska klimatexperterna samtalat i Helsingborg om hur man ska anpassa bland annat Skåne till högre vattennivåer i framtiden.

Under Kustmötet får Skåne ett gott betyg, trots att Båstad och Torekov hotar att försvinna. Det är för att man i bland annat Helsingborg har visat hur staden kan se ut i framtiden med vallar och ny bebyggelse, och att man i Ystad har fyllt sin strand med mera sand. 

Men som vanligt då det diskuteras klimat, så är det mycket snack och lite verkstad.

– Det ligger ju ändå femtio till hundra år fram de här riktigt höga scenarierna. Nackdelen kan ju vara att man väntar och ser om man tycker att min politiska gärning är slut om tre eller fyra år, säger Bengt Rydell.

Kan det bli så att man måste flytta bort från kusten?

– Jag ställde faktiskt den frågan till några av dem från kommunerna som var på mötet, och då svävade de på målet. Vi har haft uppe frågan lite grann i arbetsgruppen, men det är inte relevant, det finns inte på kartan och det går inte att tänka, säger de.