integration

Arbetslinje blev socialbidrag

1:42 min

Flyktingar tvingas oftare in i socialbidrag sedan arbetsförmedlingen tog över deras placering i kommunerna. Den kritiken kommer nu från flyktinghandläggare. 

– Ibland kan jag bli så frustrerad, för det känns precis som att man skriker i en glasburk. Man skriker och fäktar och lever om men det är ingen som hör, säger Monica Jonsson, flyktinghandläggare i Bjurholm.

Det var för snart ett år sen som det så kallade bosättningsprojektet gav Arbetsförmedlingen ansvaret för invandrares etablering i samhället. Tidigare var det Migrationsverket som skötte placeringen i samarbete med kommunerna.

– Det är väldigt många aktörer i det här som har olika ansvarsområden, och det är viktigt att vi samarbetar så att ingen faller mellan stolarna, säger Johan Wikström, utredare på Arbetsförmedlingens huvudkontor men ansvar för bosättningsfrågor

Men faller mellan stolarna är just vad folk gör. Det menar Inga Lill-Nordström, utvecklare för Umeåregionens flyktingmottagning.

– Kommunen har en vana och en erfarenhet att samordna uppdraget och framförallt se till att inidviden inte hamnar i kläm. Men med den nya reformen är det väldigt mycket strul med ekonomiska ersättningar, vilket gör att individen hamnar direkt in i socialtjänsten. Individen är orolig för den ekonomiska ersättningen, och det gör att man inte kan börja fundera över sin etablering.

Monica Jonsson menar att pressen att komma i arbete har fått gå före flyktingarnas trygghet och välmående.

– För att komma dit så måste jag först må bra. Därför att en människa som mår bra är trygg och vet att det är lugnt. De som kommer nu i den nya reformen upplever jag är så piskade och så drivna.