Journalisterna i Etiopien

Krav på förtydligande om terroranklagelser

1:35 min

I Etiopien förklarade sig de två journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sig i dag oskyldiga till terrorbrott, men de erkände att de hade tagit sig in i Etiopien olagligt. Under förhandlingarna i dag krävde advokaterna och domaren att terroranklagelserna skulle preciseras.

– De två journalisterna har gjort misstaget att åka in i landet utan rätta dokument, men i övrig är de inte skyldiga till något, sa svenskarnas advokat Abebe Balcha.

Med klara och tydliga röster förklarade svenskarna i dag att de är journalister och arbetar med att samla in nyhetsmaterial och att de inte är terrorister. De sa att de inte har stöttat någon terrororganisation och bad etiopiska regeringen om ursäkt för att de tagit sig in olagligt.

Det var en kaosartad inledning på förhandlingarna i den kvava och slitna domstolssalen. Tolkarna fanns inte på plats och när svenskarnas tolk dök upp leddes han ut ur salen, eftersom han var sen. Sen frågade domaren efter någon frivillig åhörare, som kunde översätta.

Åklagaren la fram åtalspunkterna, som advokaterna kritiserade för att vara alltför otydliga. De ville veta vilken typ av terror de anklagas för. Har de skjutit, dödat någon eller sprängt något, frågade advokaterna.

De undrade också hur det i åtalet både kan stå att de greps under strider och på ett annat ställe att de greps när de i hemlighet samlade in underrättelsematerial.

Det går inte ihop tyckte försvaret och åklagaren fick till uppgift av domaren att precisera. Försvaret vill också ta del av bevisningen från svenskarnas dator, som har beslagtagits.

Åklagaren hävdade att han enligt etiopisk lag inte behövde lämna ut all bevisningen i förväg, men sa till slut att vissa kopior kunde de få. När förhandlingarna fortsätter den första november väntas hela bevisningen presenteras.

Åklagaren sa också att vittnen inte kunde komma inom kort, eftersom det är så långt att resa från provinsen Ogaden.

Vid en pressträff på Sveriges ambassad gjorde diplomater bedömningen att rättegången kommer att vara över om cirka sex veckor, vilket är betydligt snabbare än vad man tidigare har bedömt.