Moderat partistämma ska diskutera nya idéer

1:46 min

Klockan 11 öppnade statsminister Fredrik Reinfeldt den Moderata partistämman i Örebro. Under fyra dagar ska stämman ta ut riktningen för den Moderata politiken i framtiden.

– Vi ska diskutera idéer och vi ska prata om framtiden, alltid med utgångspunkt i människan, sa partiledare Fredrik Reinfeldt i sitt inledningstal. Det är människan som politiken är satt att tjäna. Det är människan som politiken måste ha som sin startpunkt och sitt mål. Det är en oerhört stark idé och det är vår idé.

Fredrik Reinfeldts inledningstal handlade om ideologi och om inriktning, inte om konkreta frågor. Men under stämman ska de 200 ombuden diskutera 180 motioner och ett antal förslag från partistyrelsen. Här finns ett nytt idéprogram, ett nytt kommunpolitiskt program och en ny utrikespolitik.

Ett konkret förslag från partistyrelsen är att Moderaterna inte längre ska ställa upp i kyrkoval.

Fredrik Reinfeldt pratade i sitt inledningstal om olika utmaningar som han ser framför sig och han tog särskilt upp kvinnors inflytande i samhället.

– Jag är fortsatt mycket övertygad om att vi måste jobba för att makt mellan män och kvinnor utjämnas bättre i världen. Jag höll nästan hela mitt tal i FN kring detta tema.

– Insikten om att om kvinnor hade lika mycket makt som män har i världen, om hushållsekonomi, över stater och över det civila samhället, så skulle vi se en utveckling där mer pengar lades till barn, utbildning, till att trycka tillbaka korruption och till att jobba med försoning och fred. Helt enkelt en bättre värld, när kvinnor får ökat inflytande och vi får en bättre balans, sa Fredrik Reinfeldt.