Kadaffi ska ha avlidit av skadorna

Libyens förre ledare Muammar Kadaffi har gripits och senare avlidit av sina skador, uppger en NTC-befälhavare enligt Reuters. På ett grynigt fotografi, taget med mobiltelefonkamera, som nyhetsbyrån AFP fått tillgång till syns en blodig man, klart lik Kadaffi.

Kadaffi ska ha gripits i Sirte, sade Mohamed Leith, en av befälhavarna för Libyens nationella övergångsråd (NTC) i området, som också uppgav att den förre ledaren är allvarligt skadad.

– Han har gripits. Han är allvarligt skadad, men andas fortfarande, sade Leith till AFP och beskrev Kadaffi som iklädd kakiuniform och turban.

En NTC-företrädare sade till Reuters att Kadaffi skadades och greps "nära" Sirte när han försökte fly i en konvoj, som attackerades av Nato-flyg.

Läkare i Sirte rapporterade samtidigt att Kadaffis förre försvarsminister, Abu Bakr Yunis Jabir, dödats i striderna i Sirte. Hans kropp har identifierats på ett sjukhus efter att ha tagits dit i en pickup.

Försvarsanalytikern Stefan Ring konstaterar till TT att gripandet av Muammar Kadaffi har ett viktigt symbolvärde, men att hans militära styrkor inte längre utgör något direkt hot.

Ring jämför med betydelsen när Iraks diktator Saddam Hussein greps.

I huvudstaden Tripoli tutade båda bilar och båtar efter beskedet om Kadaffis gripande, rapporterade BBC. Människor firade också genom att avlossa skott i luften.

Liknande bilder rapporterades även från andra håll i Libyen.

Både Nato och USA har än så länge sagt att de ännu inte kan bekräfta gripandet - som samtidigt förnekas av en webbsida, tillhörande en Kadaffi-vänlig tv-kanal.

– Nu är Libyen helt fritt från Gaddafi och hans regim. Det är en stor glädje, vi har fått befrielse efter 42 år, säger Shaban Elgale, oppositionell libyer som kom till Sverige som flykting 1982.

– Rebellerna kontrollerar Sirte till 100 procent nu, säger Elgale till TT.

Utrikesminister Carl Bildt välkomnar på Twitter rapporterna om att Kadaffi infångats.

Enligt libysk tv har Kadaffis son Mutassim gripits, liksom talesmannen Musa Ibrahim och underrättelsechefen Abdullah al-Senussi.

På den forna statstelevisionens webbplats, som fortfarande är lojal med Kadaffi, kallades dock alla uppgifter "grundlösa".

Kadaffi är "vid god hälsa", hävdades det enligt AFP.

– Vi är så glada. Vi håller på att ringa till Libyen för att få alla nyheter bekräftade, säger Abdulhadi Krir, styrelseledamot i Libyska föreningen i Stockholm.

När TT når Krir vet han ännu inte om han ska tro på att Kadaffi faktiskt är död. Han säger att en rättegång är, eller hade varit, viktig.

– Kadaffi har gjort mycket, han har kränkt mänskliga rättigheter. Vi har väntat på det här. En rättegång betyder mycket för alla libyer.

Kadaffi var efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för brott mot mänskligheten men många libyer har sagt att de hade velat se honom ställd inför rätta i hemlandet.

På ett grynigt fotografi, taget med mobiltelefonkamera, som nyhetsbyrån AFP fått tillgång till syns en blodig man, klart lik Kadaffi.

För Reuters uppger en NTC-företrädare att Kadaffis kropp håller på att föras till "hemlig ort, av säkerhetsskäl".

BBC hänvisar i sin tur till uppgifter från libysk tv om att Kadaffis kvarlevor är på väg till Misrata.

Rörliga bilder som visar hur den av allt att döma döde Gaddafi släpas över marken har visats i flera tv-kanaler. Bilderna förefaller vara tagna kort efter att han dött.

TT/Ekot