Cecilia Uddén kommenterar gripandet av Kadaffi

Libyens diktator Muammar Kadaffi har gripits. Det uppger Nationella övergångsrådet, NTC, i dag. Kadaffi ska ha sårats och befinner sig nu på sjukhus.

Direkt efter beskedet att Muammar Kadaffi hade gripits svarade Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent på tre frågor om gripandet.

Hur trovärdiga är uppgifterna om att Kadaffi gripits?

– Man måste alltid ta uppgifter från Nationella övergångsrådet, NTC, med en nypa salt. De har tidigare flera gånger felaktigt hävdat att Kadaffis söner gripits och dödats. Men i dag förefaller det vara så att staden Sirte fallit helt och hållet och är det så att Kadaffi befann sig där så är det mycket troligt att han också har gripits.

Vad händer med Muammar Kadaffi nu?

– Det vet vi inte, det beror alldeles på vem det är som har gripit honom. Om det är representanter från Nationella övergångsrådet så kommer han att fängslas och ställas inför rätta. Sedan kommer det en rättsprocess, men den vet vi inte mycket om.

Vad betyder det att han har gripits?

– Om detta stämmer så är det en mycket viktig nyhet. Det betyder att striden är över i Libyen och övergångsrådet NTC har kontroll över hela landet. Redan innan nyheten om Kadaffi kom hade NTC sagt att när Sirte faller så kan vi proklamera seger - även om man då inte hittat Kadaffi. Nu, om man dessutom har hittat Kadaffi så kommer hela Libyen att fira en stor seger i dag.

– Det är också mycket viktigt för Libyens självkänsla att det är libyerna själva via rebellerna och övergångsrådet som har hittat Kadaffi och tillfångatagit honom och inte internationella styrkor.

Ekot