Muammar Kadaffi uppges vara död

"Framtiden börjar idag"

Det förebereds firande i Stockholm efter att nyheten om Muammar Kadaffis död kablats ut över världen. Det är fortfarande motstridiga uppgifter kring om det stämmer och hur det i så fall gick till men en bild som ska föreställa Libyens förre diktator visas nu upp. Bilden föreställer en man som faller samman invid andra män. Det är mycket blod på bilden men det är svårt att säga om det är en autentisk bild och om diktatorn i så fall är avliden.  

– Jag är mycket glad. Jag kan inte förklara hur mycket. Om jag var mycket glad när revolutionen började är jag dubbelt så glad nu, säger Helni Alnadouri, vice ordförande libyska föreningen i Stockholm.

Omständigheterna om och i så fall hur Muammar Kadaffi har dött är än så länge oklara.

En uppgift säger att han ska ha hållit sig gömd i en håla inne i Sirte och där skjutits. Enligt en annan uppgift skadades han när han försökte fly i en konvoj som attackerades av Nato-flyg.... just nu sprids en bild från en mobilkamera på en blodig person som ser ut som Kadaffi.

Helni Alnadouri hade hoppats på Muammar Kadaffi skulle gripas levande och ställas inför rätta men Sveriges Radios tidigare mellanösternkorrespondent Titti Nylander tycker tvärt om.

– Troligen är det bättre för den process som nu börjar i Libyen med att bygga upp ett helt nytt land.  Hur hemskt det än kan låta, så är det antagligen bättre om han är död för annars så har vi en uppslitande rättegång att vänta oss. Då kommer frågan om han ska skickas till Haag eller om han ska dömas i Libyen och det här kommer då att riva upp oerhört många sår. Det kan också ge utrymme för hans anhängare att fortfarande göra sig hörda, säger Titti Nylander.

I Stockholm planeras för ett stort firande bland exillibyer.

– Framtiden börjar idag. Jag tror alla libyer, män och kvinnor, står bredvid varandra och börjar bygga Libyen. Kadaffi är borta. Vi kör nu!, säger Helni Alnadouri, vice ordförande libyska föreningen i Stockholm.

– Vi är mycket glada i dag, säger även Abd al-Hakim al-Mbrook al-Seref, ordförande i Libyska föreningen i Stockholm till TT.

– I morgon ställer vi till med fest på Sergels torg. Det har varit 42 svåra år i Libyen.

Enligt al-Seref kommer festen att inledas vid 10.30 på förmiddagen. Det blir tal och musik på torget. Han spår att många att Sveriges drygt 2 000 exil-libyer kommer dit för att fira.

Själv vågar han dock inte tro på att Gaddafi faktiskt är död.

– Förutsatt att uppgifterna stämmer så bevittnar vi nu världshistoria, säger statsminister Fredrik Reinfeldt i en kommentar.

– Gaddafi stod med överlägsen militärmakt bara för en kort tid sedan redo att begå en massaker på Bengazis befolkning. Nu är han borta, hans makt är bruten. Det är en seger för det libyska folket som reste sig mot detta, en seger för alla oss som trodde på ett världssamfund som reagerade, och det är en seger för alla de svenskar som varit med och gjort detta möjligt i en viktig insats, sade Reinfeldt.