Lasso

Datorer åt alla - på gott och ont

5:14 min

Allt fler kommuner satsar miljontals kronor på att ge sina elever egna bärbara datorer. Men hur bra är det egentligen, och är det verkligen värt pengarna?

Värnamo hakade på trenden 2009 och Jönköping året därpå. Men Nässjö kommun väljer att vänta.

Det handlar om trenden att låta elever ha varsin egen bärbar dator i skolan. Den här undervisningen kallas för en-till-en och blir allt vanligare.

Eleverna positiva
På Sandagymnasiet i Huskvarna ser eleverna både för- och nackdelar med egna datorer:

-Jag tycker att det både är bra och dåligt, säger Frida Öster. Om man blir uttråkad på lektionerna sitter man ganska ofta på Facebook eller nån annan sida. Men sen är det väldigt bra att kunna slå upp olika saker på nätet, säger hon.

-Det märkte man första tiden - då satt alla med datorerna. Sen tröttnade man på det efter ett tag och insåg att man måste hänga med på lektionen, säger eleven Rebecka Levenby.

På vilket sätt är datorn bra för era studier?

-Man har ju allting inne på datorn. Är man sjuk så kan man gå in på hemsidor och kolla vad man missat. Och det är ju väldigt bra att ha om man ska söka på någonting och inte hittar det i böckerna, säger Emelie Schelin.

-Vår ekonomilärare har lagt ut videolektioner om vi har missat någonting, så det är ju väldigt bra att utnyttja tekniken, säger Rebecka Levenby.

Lyssnar man till tjejerna här så låter en egen dator i skolan som en bra grej. Visst, emellanåt smyger webläsaren iväg på något roligare än Matematik A, men de tycker ändå det är viktigt att hänga med på lektionerna.

Fördelarna fler än nackdelarna
Och från skolledningens sida tycker man ändå att datorn är så pass viktig att fördelarna väger över nackdelarna Ulf Andersson är gymnasiechef på Sanda.

-Idag är samhället så att datorer används i det mesta vi gör. Och våra elever är ju vana vid att hela tiden befinna sig i den här världen. De ungdomar som började hos oss i år känner ju inte till hur det var innan internet fanns, säger han.

-Vi vill att eleverna ska använda datorn som sin egen, och de får också använda den till saker som spel och Facebook-surfande, men, det ska inte ske på lektionstid.

Inga datorer i Nässjö
I Nässjö kommun resonerar man dock annorlunda. Förutom en testklass på gymnasiet så är det ingen elev som får egen dator där.

Leif Ternstedt (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nässjö förklarar varför: