Saab

Lofalk vill avbryta rekonstruktionen

Saabs rekonstruktör Guy Lofalk vill avbryta Saabs pågående rekonstruktion. Men detta bestrider Saab som istället vill ersätta Lofalk. Guy Lofalk, rekonstruktören av Saab Automobile, har redan skickat in en ansökan till Vänersborgs tingsrätt om att rekonstruktionen av Saab ska avbrytas.

– Det finns inte tillräckligt med pengar för att fortsätta rekonstruktionen, säger Lofalk.

Guy Lofalk säger att de 70 miljoner dollar som det amerikanska riskkapitalbolaget North Street Capital lovat investera i Saab, ett besked som kom under torsdagen, långt ifrån är tillräckligt för att fortsätta rekonstruktionen.

Guy Lofalk säger vidare att Saabs kinesiska partners Youngman och Pang Da gärna vill köpa Saab men man har misslyckats med att nå en överenskommelse med Saabs nuvarande ägare, det vill säga Swedish Automobile.
– Jag kan bara säga att parterna inte lyckades nå ett köpeavtal, säger Lofalk.

Det är tingsrätten som avgör om rekonstruktionen av Saab Automobile ska avbrytas. Om rätten kommer fram till ett sådant beslut, träder de vilande konkursansökningarna mot Saab åter i kraft.

Guy Lofalk sägeratt det finns fortfarande ett förslag till lösning som skulle kunna rädda Saab.
– Kineserna har presenterat en färdig lösning som skulle vara en räddning för Saab. Jag har träffat de kinesiska myndigheterna och de har talat om för mig att Youngman och Pang Da har tillräckliga resurser för att göra det som krävs, säger Lofalk till Reuters.

Lofalk svarar "ja" på frågan om förslaget innebär att Youngman och Pang Da köper Saab.
– Det är ett förslag som, om det realiseras, skulle rädda Saab och säkerställa produktionen i Trollhättan, säger han.

Den lösningen förutsätter förmodligen att förutom att rekonstruktionen upplöses, att EIB-lånet löses in och att svenska staten släpper sina säkerheter i Saab som garanterar lånet.

Men då sidsteppas Swedish Automobile och Victor Muller ställs vid sidan om.

Enligt pressmeddelandet ska Saab i sin tur ansöka om att Guy Lofalk byts ut.

Det är Vänersborgs tingsrätt som avgör om rekonstruktionen ska avbrytas.
– Om det är rekonstruktören som lämnar in begäran ska rätten besluta att rekonstruktionen upphör om syftet med rekonstruktionen inte kan antas bli uppnått, säger Cecilia Tisell, rådman på Vänersborgs tingsrätt.

Syftet med en rekonstruktion är att företaget ska komma ut friskt på andra sidan.

Om Saabs rekonstruktion skulle avbrytas upphör vilandeförklaringen av konkursansökningar mot bolaget. Normalt sätter då tingsrätten ut konkursförhandlingar inom två veckor, enligt Cecilia Tisell. Det finns fyra vilande konkursansökningar från underleverantören Takata-Petris bolag.

Om rekonstruktionen upphör återupptas också Kronofogdens utmätningar mot Saab och det är fritt fram för andra fordringsägare att begära Saab i konkurs. Skulderna till leverantörerna uppgår till runt 1,4 miljarder kronor enligt Saab.

Saab har ingen skyldighet att begära sig själv i konkurs för att rekonstruktionen avbryts.