Moderat partistämma

Reinfeldt vill försvara allmänintresset

1:57 min

När Moderatledaren Fredrik Reinfeldt inledde partistämman i Örebro i dag, så framgick det att Moderaterna gör anspråk på att vara samhällsbärande och att företräda allmänintresset.

– Jag vill påpeka att det finns inget svårare än att vara bärare av allmänintresset, sa Fredrik Reinfeldt i sitt tal. Allmänintresset har inga lobbyorganisationer och inga konsulter som jobbar för sig. Allmänintresset har inga ledarsidor. Allmänintresset finns bara i form av väljare på valdagen vart fjärde år.

På en presskonferens efter talet sa Reinfeldt att han inte har bortsett från att det finns konflikter i samhället och politiska vägval.

– Det är snarare ett bejakande av att det finns motsättningar, men det är inte vår roll att vara förlovad med ett särintresse eller att jobba nära det ena ekonomiska intresset före det andra. Allmänintresset handlar om att stå upp för vanligt folks vilja och att vara aktsam med deras skattepengar, att agera för sammanhållning i Sverige och att ha långsiktighet i våra beslut.

Moderaterna strävar efter att skaka av sig gamla intresseförbindelser med näringslivet och dess organisationer, och med storkapitalet. Finansminister Anders Borg har gjort det i flera år, efter kritik om girighet hos banker och näringsliv. Den Moderatledda regeringen arbetar också för att knyta bättre relationer med fackföreningsrörelsen, inte minst med de växande tjänstemannaorganisationerna Saco och TCO.

Fredrik Reinfeldt, som positionerade sitt parti i mitten i dag, har tidigare sagt att när Moderaterna började kalla sig för ett arbetarparti försökte de politiska motståndarna inte försvara sig. Nu vill moderaterna kalla sig välfärdsparti och vill göra motståndarnas programförklaring till sin.

– Vi har jobbat väldigt hårt i det här landet för att under årtionden bygga upp en välfärd som kommer alla människor till del, sa Fredrik Reinfeldt i sitt tal. Vi tror på jämlikhet och rättvisa och vi har rejäla skyddsnät för att stödja människor som kan hamna snett och stödja människor som vågar. Det är de idéer som har byggt Sverige. De är de idéer som vi har gjort till våra.