Kadaffis död – en historisk dag i Libyen

1:39 min

En historisk dag i Libyen, diktatorn Muammar Kadaffi är död. Han greps levande av rebeller i sin födelsestad Sirte vid Medelhavet. Nyheten om att eran Kadaffi är över har applåderats över hela världen och i Libyen utbröt jubel när nyheten nådde folk.

Jublande rebeller gjorde segertecken, kysste marken, bad, tackade Gud och sköt glädjeskott i luften. Uppgifterna om hur gripandet gick till går isär, men mycket tyder på att Kadaffi försökte fly staden Sirte i gryningen samtidigt som Nato genomförde en flygattack.

Han greps av allt att döma levande efter en eldstrid. Det finns ett videoklipp där man ser Kadaffi gripen och omringad av rebeller, han är blodig, möjligen skottskadad, möjligen lynchad, men det är oklart om han dog av skadorna eller om han sköts till döds efter gripandet.

På ett annat videoklipp, filmat med mobil, ser man hur Kadaffi ligger död på marken med bar överkropp. Någon har slitit av honom khakiskjortan han hade på sig och han ser ut att ha ett skotthål i huvudet.

Enligt andra uppgifter gömde han sig i ett cementrör, möjligen ett avloppsrör, med en gyllene revolver och ropade: "Skjut inte, skjut inte" när rebellerna närmade sig.

Libyens nationella övergångsråd kan nu förklara hela Libyen befriat . Men nu inleds en smärtsam postrevolutionär era när adrenalinrusiga rebeller ska återgå till ett normalt liv och ett folk som överlevt under en excentrisk diktator ska ta sina första stapplande steg mot demokrati.