Saab

Muller: ”Lofalk har haft en egen agenda”

8:20 min

Enligt Saabs vd Victor Muller har Saabs rekonstruktör Guy Lofalk arbetat med en egen agenda.

– Jag är besviken. Vi hade klara indikationer på att de kinesiska finansiärerna inte skulle föra över de pengar vi kom överens om förra veckan, säger Victor Muller till P4 Väst och syftar på den bryggfinansiering kinesiska Youngman skulle stå för.

Enligt Muller har Lofalk mer inriktat sig på att få till ett ägarbyte, att kinesiska Youngman och Pang Da ska köpa 100 procent av Saab istället för de drygt 50 procent företagen tidigare varit överens om, än att få till en fortsatt rekonstruktion.

– Jag är besviken. Vi hade några klara indikationer på att de kinesiska finansiärerna inte skulle föra över de pengar vi kom överens om förra veckan, säger Victor Muller till P4 Väst.

Han fortsätter.

– Hans (Lofalk) agenda har varit att tvinga oss att sälja Saab till Geely, och när det kom ut till media tvingades Geely dra tillbaka sitt intresse för att NDRC (kinesisk myndighet) hade bestämt att Youngman skulle förhandla med Saab. Då blev det en pinsam situation för Geely som inte fick lägga sig i.

– Efter det bokade Lofalk en ny biljett till Kina och hade flera möten med Youngman och Pang Da utan att någon inom Saab visste om det och detta slutade med att Youngman och Pang Da inte betalade ut de pengar som vi var överens om.

Saabs vd Victor Muller säger vidare i den exklusiva intervjun med P4 Väst att Saab nu har ställt ett ultimatum till Youngman och Pang Da om att de ska betala de utlovade pengarna.

– Vi får vänta och se vad som händer, säger Muller.

Han är just nu i USA och förhandlar med amerikanska riskkapitalistföretaget North Street Capital.

Det finns rykten som säger att ni skulle förhandla med North Street Capital om att de ska bli delägare i stället för de kinesiska företagen, vad säger du om det?

– Vi kommenterar inte vanliga fall inte rykten. Men North Street Capital är ett väldigt stark potential partner. Om lösningen med kineserna skulle spricka, finns det definitivt en möjlighet att utöka diskusionerna med North Street Capital till ytterligare investeringar utöver de som vi presenterade i dag, säger Victor Muller

Om rekonstruktionen avslutas tror inte Victor Muller att det är Saabs undergång.

Är inte det då slut på Saab?

– Absolut inte, säger Victor Muller. Det som inte dödar en gör en bara starkare. Saab har sagts vara dött av så många de senaste åren. Och det har visat sig att alla har haft fel. Och de kommer fortsätta ha fel.