Invandringskritiskt parti störst inför Schweiz-val

2:08 min

På söndag är det parlamentsval i Schweiz, och åter är det invandringsfrågan som står i centrum. Det största partiet, det invandringskritiska SVP, schweiziska folkpartiet, ser ut att kunna öka sin väljarandel ytterligare.

Detta bland annat tack vare aggressiva budskap mot vad man kallar massinvandringen.

"Nu är det nog - stoppa massinvandringen" står det på SVP:s valskyltar över hela Schweiz inför valet på söndag. På affischerna ser man svarta kängor som vandrar in över den schweiziska rödvita flaggan. Kängorna ska symbolisera det SVP kallar massinvandringen, budskapet är hotfullt och uppenbart effektivt.

– Jag är absolut inte ingen rasist, men jag hade hoppats på att invandrarna skulle anpassa sig mer, när de kommer hit, säger en man i den lilla staden Wangen bei Olten som ligger mellan Zurich och Bern.

Han säger sig dock inte rösta på SVP på söndag.

Fokuseringen på invandringsfrågan har hjälpt till att göra SVP till det största partiet i Schweiz. Det har vuxit bit för bit under de senaste 20 åren och positionen som störst ser just nu att vara ohotad. I årets val ser man ut att kunna få över 30 procent.

För debatten kring landets relativt stora invandring påverkar, trots att Schweiz ekonomi är mycket stark, arbetslösheten ligger för närvarande till exempel under tre procent.

– SVP har till skillnad från många andra europeiska högerpopulistiska partier lyckats förbli tämligen skandalfria och SVP har sedan länge en mycket stark lokal förankring i andra politiska frågor. Det gör dem trovärdiga för många, säger Michael Hermann, politisk analytiker på Universitetet i Zurich.

– SVP:s framgångar har förändrat det politiska klimatet i landet, nästan alla partier har nu blivit mer skeptiska till invandringen, säger Michael Hermann.

SVP har på sistone också fått igenom ett så kallat politiskt initiativ för en folkomröstning i frågan. Man har samlat in över 120 000 namnunderskrifter för förslaget att till exempel omförhandla fördragen med EU om hur många kvotflyktingar landet ska ta emot.